Vágólapra másolva!
Elhunyt Siegfried Lenz német író, a háború utáni német irodalom egyik kiemelkedő alakja. Lenzet a családja körében, 88 éves korában érte a halál.
Vágólapra másolva!

Az 1926-ban született író a náci időkben nőtt fel, a Lengyelországgal való megbékélés érdekében még politikai szerepet is vállalt. 1970-ben elkísérte Willy Brandt szövetségi kancellárt a lengyelekkel kötött szerződés aláírására, de Izrael mellett is kiállt, amikor Szaddám Huszein iraki diktátor rakétákkal fenyegette a zsidó államot.

Siegfried Lenz a történetmesélés mestere volt Forrás: AFP/Fabian Bimmer

A Nobel-díjas Heinrich Böll-lel és Günter Grass-szal együtt Lenz is a náci múlt feldolgozását és a többi néppel – főként a lengyelekkel és az izraeliekkel – való megbékélést tartotta élete legfontosabb feladatának.

A német író a náci múlt feldolgozását tartotta küldetésének Forrás: AFP/Fabian Bimmer

Lenz legismertebb munkái között a Honismereti múzeum és a Németóra című regényeit tartják számon. Az 1968-ban megjelent Németóra a náci korszakot és a történelmi bűntudatot feldolgozó kulcsregény, melynek középpontjában egy apa-fiú konfliktus áll: az apa a háborús nemzedéket, a fiú az ellene fellázadó következő generációt képviseli.

Életének utolsó éveit egy hamburgi idősek otthonában töltötte Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Regényeit, novelláit, drámáit és esszéit legalább 35 nyelvre lefordították, kötetei a világon több mint 30 millió példányban jelentek meg. Siegfried Lenz a történetmesélés mestere volt, utolsó elbeszéléskötete 2011-ben látott napvilágot Az álarc címmel.