A következő nagy forradalom nem az utcán zajlik majd

lumú anarchia
Marko Brecelj szerb műész installációja az Anarchia. Utópia. Forradalom. című kiállításon.
Vágólapra másolva!
A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban nyílt kiállítás az Anarchia. Utópia. Forradalom címben megfogalmazott jelenségeket igyekszik megragadni a közép-európai művészet nyolcvanas évektől máig tartó időszakában.
Vágólapra másolva!

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójára megrendezett tárlat azt vizsgálja, hogy képes-e a művészet nagy társadalmi változások elindítására, vagy csupán reagál azokra.

- idézte a megnyitó előtti sajtóvezetésen az egyik kiállítót, Jonathan Meesét Fabényi Júlia kurátor, a múzeum igazgatója.

A kiállításon olyan jelentős művészek alkotásai kaptak helyet, akik munkáival eddig nem találkozhatott a magyarországi közönség. A kurátor Jörg Schlick és Martin Kippenberger mellett a kiállítók közül kiemelte a kortárs művészet "fenegyerekét", a német Jonathan Meesét, akinek munkái megtöltik a tárlat egyik legnagyobb termét.

Tagadják az egyedi műalkotást

A tárlat alkotóinak nagy része tagadja a műalkotás egyediségének koncepcióját: Martin Kippenberger például a művészeten keresztül új funkciót igyekszik adni mindennapi tárgyaknak, Jörg Schlick pedig gyakran hétköznapi embereket kért fel, hogy fessenek az ő nevében. Egy nevének eltitkolását kérő szíriai művész az elmúlt két évben helyi gyermekek rajzait gyűjtötte, melyeken megrázó őszinteséggel tárulnak fel a polgárháború borzalmai.

Marko Brecelj szerb művész installációja az Anarchia. Utópia. Forradalom. című kiállításon. Forrás: MTI/Kovács Tamás

SI-LA-GI művészeti utópiája az egymást megbántó nemzetek bocsánatkérését vizionálja, míg Szombathy Bálint Jugoszlávia "dekonstrukcióját" végzi el, a szétesett államszövetség zászlaján keresztül. A szintén Jugoszláviából elmenekült drMáriás korai képei a tragikumot banális tárgyakban megfogalmazva teszik túlélhetővé, friss sorozatán politikusok, egykori és mai államférfiak bukkannak fel festői parafrázisokon.

A kiállítás 2015. január 4-ig látható Ludwig Múzeumban.