Vágólapra másolva!
A közelgő önkormányzati választások alkalmából nyílt kiállítás a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár gyűjteményéből a Napvilág Könyves Galériában Budapest választ, 1920-2014 címmel.
Vágólapra másolva!

Az egy teremnyi válogatás a kampányokban felhasznált plakátok, röplapok, kékcédulák történetébe vezeti be a látogatót, 1920-tól egészen a legutóbbi választásokig. A levéltár teljes archívuma több tízezer röplapból áll, itt ennek csak töredéke került a falra vagy vitrinbe.

A kísérőszövegek négy korszakra osztják a tárlatot, a táblákon röviden olvashatunk az adott időszak fontosabb politikai eseményeiről és a kampányokat érintő szabályozásokról is: például előírás volt a két világháború közötti időszakban, hogy a politikai hirdetéseken jobbára csak szöveges elemek lehetnek.

Jó ötlet volt a szervezőktől, hogy ehhez az időszakhoz egy politikai plakátokról szóló korabeli újságcikket is kiállítottak. Az 1922. május 28-i Nemzeti Újságban a következőt olvashatjuk:

Jellemző az elkeseredett háborúságra és a választási küzdelem szinte amerikai arányu méreteire, hogy már a plakátot sem tartják megfelelő és egymagában elegendő reklámnak és ujabb meg ujabb trükköket igyekeznek kieszelni.

Ezt közel száz éve írták – jóval azelőtt, hogy a modern tömegdemokráciák politikai marketinghadjáratai a mindennapjaink részévé váltak volna.

Forrás: Origo / Pálos Máté

Piros rózsát virágzott

Ezekből az újabb és újabb trükkökből láthatunk pár találó, néha megmosolyogtató példát a kiállításon. A Magyar Kommunista Párt 1947-es röplapja például dalolásra buzdít: „Piros rózsát virágzott a / Rákosi kalapja. / Választásra hív bennünket / A forint apja.” De nem bonyolítja túl az üzenetet a Keresztény Női Tábor röplapja sem, amikor azt kérdezi a szavazótól, hogy hány ujja van.

Forrás: Origo / Pálos Máté

Bizarr vizuális és tipográfiai ötletet valósít meg a Magyarországi Zöld Párt 1994-es röplapján, ami a Csillagok háborúja híres szöveges bevezetőjét idézi meg vizuálisan, többek között ilyen mondatokkal:

„Az igazság háborúja 1. – A magyar nemzet adósságoktól meggyötört testén idegen országok hiénái marakodtak.” A falon közvetlenül mellette Zámbó Jimmy mint a Nemzeti Demokrata Szövetség jelöltje.

Leszbipornóban feszít

Aztán változik a kiállított anyagok összképe, a 2004-es választások idejéről több szórólap látható negatív kampányokból: a Fiatal Baloldal Budapest kiadványának címlapján Kövér László mint Ovizsaru kerül tárgyalásra, a Miép-Jobbik a Harmadik út nevű pártszövetség „NEMSZP”-plakátja „Ferit” bíztatja táncra.

Mellette a Miép V. kerületi szervezetének kiadványa az „új erőről” rántja le a leplet: a volt gárdakapitány Müller Nikolettről írják azt, hogy „leszbipornóban feszít” és „nemcsak a vibrátort kedveli, hanem nőtársait is”, míg Király András, a Jobbik szóvivője „elvegyül a transzvesztiták színes forgatagában, önfeledten ölelkezik bőrtangás fekete férfiakkal.”

Forrás: Origo / Pálos Máté

Kifejezetten ötletes az Edvard Munch Sikoly című festményét felhasználó szórólap, amire két szót írtak: „Újra Gyurcsány?”, és párja, az Orbán-portréra írt felszólítás: „Óvakodj a diktátortól!”

Forrás: Origo / Pálos Máté

Mintegy slusszpoénként külön vitrinben kaptak helyet a kiállítás végén a kampányokban használt ajándéktárgyak MSZP- frizbitől MDF-szappanon át LMP-matricáig.

A tárlat legfurcsább szórólapján Nostradamus próféciáiból vett idézettel próbálja meggyőzni a választópolgárokat a Zöld Párt idei szóróanyaga: „Gyilkol a piros, pusztít a sárga, csak a zöld nem visz pusztulásba.”

Forrás: Origo / Pálos Máté

A szent cél

A körülbelül fél óra alatt kényelmesen végignézhető tárlatban az a legjobb, hogy történelmi távlatba helyezi mindennapos tapasztalatinkat a politika kommunikációs gépezeteinek működéséről.

Megengedi, hogy külső szemlélőkként, politikai érdekektől, pártpreferenciáktól függetlenül nézzünk rá azokra a pártkiadványokra, amik minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy maguk mellé állítsanak minket.

Óhatatlanul megfogan bennünk némi ironikus távolságtartás az érzelmeinkre hatni akaró, bombasztikus politikai propagandával szemben.

Forrás: Origo / Pálos Máté

Az ingyenes kiállítás szervezői egy szavazóurnára emlékeztető dobozban várják az önkormányzati választások kampányújságjait, szórólapjait, matricáit a tárlat bővítésében szerepet vállaló látogatóktól, egészen október 31-ig.