Úgy volt, nincs több Zorán-nagykoncert, aztán mégis lett

zorán
Zorán
Vágólapra másolva!
Zorán immár 12 alkalommal adott önálló koncertet az Arénában (illetve annak elődjében, a Budapest Sportcsarnokban). Az ideit megelőző, 2011 decemberi Aréna-buli idején több interjúban megpendítette, hogy valószínűleg nem fog többé bevállalni ilyen nagyszabású fellépést. De úgy látszik, győzött a Zoránból áradó vitalitás, no meg a szinte tapintható közönségigény. 
Vágólapra másolva!

A koncert előzményei

Nem az az érdekes, hogy Zorán papíron hány éves, hanem az, ahogyan meghazudtolja a korát. Rajta is látható, hogy a jó muzsika és pláne a közönség előtt való zenélés fiatalít, vagy legalábbis fiatalon tart. Sok évtizedes pályafutása alatt pedig újabb és újabb nemzedékek nőttek fel, és akik fogékonyak erre a szellemiségre, akiket meg tud érinteni az igazi rockköltészet, óhatatlanul találkoznak Zorán dalaival. Ezért van az, hogy a közönségben a huszonévesektől a hetvenesekig minden korosztály képviselteti magát.

A 2011-es Aréna-koncert óta egy valódi rocktörténeti kuriózumnak is tanúi lehettünk. Akkor a koncert legvégén meg kellett ismételni a frissen megjelent lemez címadó dalát, amit a közönség felállva tapsolt végig. Azóta a Kóló, Presser Gábor és Dusán szerzeménye elfoglalta biztos helyét Zorán koncertjein a ráadások ráadásaként. Pedig nem játsszák a rádiók, nem készült róla videoklip... Ha végigpillantunk a rocktörténet legnagyobb előadóinak életművén, azt látjuk, hogy az igazán jelentős albumaikat húsz- és negyvenéves koruk között készítették, és persze ekkor születtek a legnagyobb slágerek is. Ám Zoránnál nem egészen így működnek a dolgok. Már 2001-ben, az Így alakult lemeznél is azt érezhettük, hogy ez az életmű koronája, majd öt évvel később, a Közös szavakból lemeznél is. És végképp így volt ez 2011-ben, a Körtánc • Kóló album megjelenésekor. Ám a két legeslegnagyobb sláger valóban a szólópályafutás elején, 1977-ben született: az Apám hitte és az Egészen egyszerű dal nélkül immár 37 éve nincs Zorán-koncert. És ezek mellé az emblematikus nóták mellé zárkózott most fel a Kóló. Az ebből áradó mély életöröm elementáris erővel hat, így persze az idei Aréna-koncert közönsége sem bírta ki ülve...A koncert hangulatára így emlékszik Zorán:

Volt a koncertnek egy olyan pillanata, amikor elragadtatásomban kiszaladt a számon, hogy „ez annyira megható...!” Igazán nem vagyok egy könnyen elérzékenyülő alkat, de látva, ahogy a tízezernyi közönség hosszú perceken át, állva-énekelve végigtapsolja a koncert utolsó dalait, nem is mondhattam mást. Utólag megszámoltam: addigra már összesen harmincan voltunk – zenészek, énekesek – a színpadon, és ha majd megnézik a DVD-t, látni fogják, hogy a fenti sokadalom és a nézőtér ekkor már alig volt megkülönböztethető egymástól: ezt az egész „produkciót” tényleg közösen hoztuk össze - egy pár barát fent is, lent is.

A duettek

Gerendás Péter szerzeménye, az Eső előtt, eső után eredetileg 1991-ben jelent meg, majd több koncerten közösen is előadta a szerző és Zorán.

A Hé, ’67 1987-es duett Kern Andrással. Zorán azóta is gyakran beválogatja a turnéprogramokba; általában egyedül énekli, ám néhány nagyobb koncerten az eredeti duettformában is elhangzott már. Két éve Kern András rendszeresen játssza nagylemezeinek dalait a Vígszínházban, ezeknek az esteknek más előadók mellett Zorán is a vendége, és ilyenkor természetesen közösen adják elő a dalt.

A 2011-es Körtánc • Kóló albumon hallható Esküvő című dal állandó része volt az elmúlt három év koncertprogramjának, 2012 decemberében pedig a Prima Pirimissima-gálán Tompos Kátyával énekelte Zorán.

Ugyancsak 2012 decemberében Váczi Eszter koncertjén vendégeskedett Zorán, ahol Leonard Cohen Dance Me to the End of Love című dalát adták elő közösen, Dusánnak az erre az alkalomra írott magyar szövegével, Míg a szív lejár címmel.

Bródy János szerzeménye, a Ne várd a májust 1982-ben jelent meg Zorán nagylemezén, és azóta is fontos darabja a koncertrepertoárnak. Maga a szerző is énekelte fellépésein, 2005-ben pedig Zorán Aréna-koncertjén kettejük duettjeként is elhangzott. A szélesebb nyilvánosság ekkor hallhatta először a lemez megjelenésekor letiltott és az eredeti változatból (szó szerint, kisollóval) kivágott versszakot. Az Egypár barát duett-albumon hallható stúdiófelvételből és a most megjelent koncertfelvételből nem hiányzik ez a versszak sem.

A Játssz még eredetileg is duett volt, Kovács Katival énekelte Zorán 1982-ben. A dalt később többen feldolgozták, de az eredeti előadóktól azóta nem hallhatta élőben a közönség. Zorán csak három évtized múltán emelte be koncertprogramjába: a tavaly áprilisi dupla Müpa-koncerten Hegyi Barbarával kettesben énekelték a dalt. Barbara itt is bizonyította, hogy nemcsak a családi kötelékek okán került egy színpadra Zoránnal, hanem énekesként is kitűnő partner.

Zorán Forrás: Universal Music

Erdélyi jiddis népdal feldolgozása a Mit akar az eső, magyar szövegét Kányádi Sándor írta. Bíró Eszter Herczku Ágnessel énekelte 2009-es lemezén, tavaly pedig Zoránnal közösen vették fel a dal új változatát.

Rúzsa Magdi megasztáros szereplésének talán legemlékezetesebb pillanata volt, amikor Goran Bregović Ederlezijének magyar-szerb változatát adta elő. Ugyancsak emlékezetes volt, amikor Zorán 2011-es Aréna-koncertjének vendégeként együtt énekelték a dalt: Magdi az anyanyelvén és a tanult nyelvén, Zorán pedig először énekelt az anyanyelvén nagyközönség előtt.

A Harminc 2006-ból származik, Zorán, Dusán és Presser Gábor (akkor éppen) három évtizedes együttműködéséről és barátságáról szól. Ők hárman is éneklik, így ez a dal nem duett, hanem tercett. Élőben csupán kétszer hangzott el így, a 2007-es és az idei Aréna-koncerten. A mostani alkalomra Dusán újabb versszakkal bővítette, reflektálva a dal születése óta eltelt évekre.

Eredetileg is duettnek készült az Úgy volt: Zorán legtöbb dalának zeneszerzőjével, Presser Gáborral közösen énekelte 1999-es albumán. Néhány alkalommal élőben is előadták közösen, így a 2003-as Aréna-koncerten is, szimfonikus zenekari kísérettel.