Egész nap Színházak Éjszakája

színházak éjszakája nyitó
Vágólapra másolva!
Idén harmadik alkalommal, huszonhét színház részvételével rendezik meg a Színházak Éjszakája programsorozatot. Az elnevezés és a szeptember 20-ai dátum csalóka lehet, de a Színházak Éjszakája nem korlátozódik a magyar dráma napjának előestéjére: a szervezők 12 órától hajnali 3-ig városszerte várják az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

A látogatók bepillantást nyerhetnek a 2014-2015-ös színházi évad produkcióiba és szokás szerint beleshetnek a színfalak mögé is. A programok a 2500 forintos karszalag megvásárlása utána szabadon látogathatók, de a legizgalmasabb előadásokra előzetes regisztráció nélkül nem lesz könnyű bejutni.

Nyílt próbák

A Színházak Éjszakája legnépszerűbb műsorszámai alighanem a nyílt próbák, hiszen a látogatók hetekkel a bemutató előtt, egyetlen vidéki színházjegy áráért akár három-négy készülő előadást is megnézhetnek. Érdemes a napot a Katona József Színházban kezdeni, ahol a színészek A két Korea újraegyesítésére tesznek kísérletet, a kétórás előadás után pedig a vállalkozó kedvű nézők kényelmesen elérhetik a világhírű grúz rendező, David Doiasvili Szentivánéji álom-vízióját a Nemzeti Színházban. A Szentivánéji álom ugyan nem nyílt próba, de a tegnapi bemutató után ez az első nyilvános előadás.

Színházak éjszakája Forrás: Színházak Éjszakája

A nagyszabású produkció után a színházkedvelőknek választaniuk kell: a Centrál Színház Kisszínpadán este fél nyolctól A hal nem hal bele nyílt próbája várja az érdeklődőket Scherer Péterrel és Katona Lászlóval, a Thália Színházban pedig este nyolc órától A hőstenort játsszák – ez utóbbi nem regisztrációhoz kötött, helyfoglalás tehát érkezési sorrendben, de a nézőteret a próba alatt nem lehet elhagyni. Akiknek pedig még ezek után sem ment el a kedvük a zsöllyétől, este tíz órától a Játékszín várja őket a Legyen a feleségem! nyílt próbájával.

Színház- és Filmművészeti Egyetem

Azok számára, akik egyetlen helyszínen szeretnék eltölteni a Színházak Éjszakáját, kitűnő választás lehet a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Délután három órakor kezdődik a harmadéves színészhallgatók (osztályvezető tanárok: Máté Gábor, Dömötör András) próbája és a bábművész hallgatók (osztályvezető tanárok: Meczner János, Tengely Gábor, Csizmadia Tibor, Csató Kata) Shakespeare vígjátékaiból összeállított előadása is.

Az esti programban már nincs ütközés. Hat órától Borbély Szilárd Nincstelenekét mutatja be Máté Gábor rendezésében a negyedéves színészosztály (osztályvezető tanárok: Bagossy László, Rába Roland, Pelsőczy Réka), tizenegy órától pedig a végzős színészosztály (osztályvezető tanárok: Marton László, Hegedűs D. Géza, Forgács Péter) előadása várja a közönséget. Shakespeare Hamletjét Zsótér Sándor állítja színpadra.

Színházak éjszakája, Függöny fel!, Centrál Színház Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kulisszajárás

A Színházak Éjszakáján a változatosabb programok kedvelői is megtalálják a számításukat. Délután kettő órától a Budapest Bábszínház csalogatja Báb-barangolásra az örök gyerekeket. Az épület minden egyes zuga meglepetést rejt, de a látogatók kezdhetik a napot a Magyar Színház labirintusában is. A kora délutáni program után az Átrium Film-Színház is épületbejárásra hívja a kalandvágyókat a pincétől egészen a padlásig, az Örkény Színházban pedig Sós Eszter ügyelő, Szalai Dávid fővilágosító-helyettes és Csire Zoltán színpadmester-helyettes mesél szakmájáról este fél hattól.

A kulisszajárás akár Mucsi Zoltán kiszabadításával is végződhetett volna a Bárka Színházban, de a program elmarad, az érdeklődők pedig az exkluzív éjszakai látogatással vigasztalódhatnak a Magyar Állami Operaházban. Az épület különtermeit este tíz órától veheti birtokba a nagyérdemű.

Műsorváltozás

Az előzetesen közölt programhoz képest két színház műsora változott: a Stúdió K külföldi turnéja miatt, míg a Bárka Színház nehéz helyzete miatt alakította át az erre a napra szervezett programját. A Stúdió K Színház Németh Ilona bábtervező életnagyságú bábjait állítja ki, míg a Bárka Színház csökkentett programmal és keserű szájízzel ünnepel. Az egész napos programsorozat végén a Jurányi Inkubátorház Afterparty-ja éjféltől egészen hajnali 3-ig várja megfáradt közönségét.