Kiállítják a legősibb zsidó imakönyvet

A legősibb imakönyv.
Vágólapra másolva!
Az ősi imakönyvet a Könyvek könyve című kiállítás részeként hasonlóan régi héber szövegek, valamint az egyik első Gutenberg-biblia társaságában a jeruzsálemi Bibliai Föld Múzeumban láthatja a nagyközönség. A babiloni héber nyelven bőrlapokra írt 50 oldalas könyv 1200 éves.
Vágólapra másolva!

Az imagyűjtemény több nemzedéken át egyetlen család tulajdonában volt, majd éveken keresztül a régiségpiacon hánykódott, mert a gyűjtők bizonytalan eredete miatt óvakodtak a megvásárlásától. Az imakönyvet végül tavaly vette meg a világ legnagyobb bibliai magángyűjtemény, a negyvenezer darabból álló Green-gyűjtemény tulajdonosa.

Az imakönyvben tíz-tizenöt különböző kézírást azonosítottak. Forrás: EPA/Ardon Bar Hama / Handout

Steve Green evangélikus papok leszármazottja, aki maga is szigorúan gyakorolja hitét. Családjával egy nyolcemeletes bibliai múzeum felépítését fontolgatja Washingtonban, ahol fontos szerephez jutna a legősibb zsidó imakönyv is. A beruházás tervezett költségei 800 millió dollárra rúgnak.

Az 1200 éves imakönyv az eredeti kötésében olvasható. Forrás: © Baz Ratner / Reuters

Az imakönyv furcsasága és a lapok különböző mérete miatt Matthew Morgenstern, a tel-avivi egyetem professzora nem biztos benne, hogy a könyvet a középkorban állították össze, de a Green Alapítvány karbonos kormeghatározó vizsgálata a lelet korát a 9. század első felére tette.

A kutatók mindeddig nem fértek hozzá az imakönyvhöz, ezért a pontos korát és eredetiségét meghatározó tudományos vizsgálatok várhatóan csak 2015-ben fejeződnek be.