Holokauszt-emlékművet avattak Siófokon

Vágólapra másolva!
A siófoki zsinagóga kertjében felállított emlékmű egy hárfát ábrázol, szögesdrót húrjai között Dávid-csillaggal.
Vágólapra másolva!

Az emlékmű felállítását civilek kezdeményezték, az Egyesült Államokban létrehozott Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és az Igazságért finanszírozásával és az önkormányzat támogatásával készült el. Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár az avatáson arról beszélt, hogy 1944-ben közel 500 zsidó embert hurcoltak el Siófokról, közülük 72-en tértek vissza a második világháború után.

Rengeteg embert küldtek a halálba

Emlékeztetett: csütörtökön lesz a 25. évfordulója annak, hogy Magyarország és Izrael aláírta a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről szóló egyezményt. Azóta gazdasági és kulturális kapcsolatok épültek a két ország között, és a barátságot az izraeli magyar és magyarországi zsidó közösség is erősíti – tette hozzá az államtitkár. Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete szerint vannak, akik azt mondják, idén, a holokauszt 70. évfordulóján túl sok, a siófokihoz hasonló megemlékezést tartanak, de szerinte a vészkorszakról nem lehet elégszer megemlékezni, "hiszen rengeteg embert küldtek a halálba Magyarországról is".

A tragédia megismétlődhet

Annette Lantos Tillemann-Dick, Tom Lantos lánya, a Lantos alapítvány tanácsadó testületének társelnöke arról szólt, hogy a vészkorszak minden áldozatáról meg kell emlékezni. Azért sem szabad elhallgatni semmit, mert vannak, akik félre akarják magyarázni a történelmet, és a tragédia megismétlődhet – figyelmeztetett. Budapesten 2011-ben jött létre a Tom Lantos Intézet azzal a céllal, hogy ápolja a politikus örökségét, segítse a kiszolgáltatott, hátrányos helyzetű csoportokat, és hozzájáruljon az esélyegyenlőség, a diszkriminációmentes és toleráns társadalom megteremtéséhez.