91 korbácsütésre ítéltek iráni fiatalokat egy Pharrell Williams-videó miatt

pharrell williams
Vágólapra másolva!
A hatfős csapat fél év börtönbüntetést is kapott a korbácsolás mellé. A bűnük pedig az, hogy vírusvideót forgattak Pharrell Williams Happy című slágerére.
Vágólapra másolva!

A fiatalokat májusban ismerte meg a világ, amikor a YouTube-ra feltöltött klipjük terjedni kezdett. Több mint 150 000 megtekintés után keltette fel az iráni hatóságok figyelmét. A klipben három férfit és három fátyolozatlan nőt látunk Teherán utcáin és háztetőin táncolni a négyperces dalra, Pharrell eredeti videóját utánozva.

A hatóságok azért tartóztatták le őket, mert megszegték a szigorú iráni törvényeket, amelyek értelmében tilos nyilvános helyen táncolni. A fiatalokat arra kötelezték, hogy az állami televízió nyilvánossága előtt kérjenek bocsánatot a viselkedésükért. Az Iszlám Köztársaság a videót erkölcstelennek és vulgárisnak titulálta, a szereplőket pedig hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A klip rendezője egy évet kapott felfüggesztve, valamint az összes közreműködőnek 91 korbácsütést ítéltek fejenként. „A felfüggesztett büntetés egy idő után elévül – mondta a fiatalok ügyvédje, Farshid Rofouragan. – A büntetést nem hajtják végre, csak ha a vádlott a határidő lejártáig újabb hasonló bűncselekményt követ el.”

A letartóztatás után a klipben szereplő egyik fiatal lány fiútestvére úgy nyilatkozott a Telegraphnak, hogy a tévés vallomásukat szörnyű volt látni. Siavash Taravati, aki az Egyesült Államokban él, azt mondta: “Nyilvánvalóan először vádak nélkül letartóztatták őket, módjukban sem állt megvédeni magukat, majd kihallgatták és beismerő vallomásra kényszerítették őket, végül pedig az egészet leadták a tévében.”

Pharrell Williams a Twitterén így reagált a történtekre: "borzasztóan szomorú, hogy fiatalokat azért tartóztatnak le, mert boldogságot közvetítenek a világnak".