Virslik smárolnak a múzeumban

wurm múzeum
Erwin Wurm Csók című szorba
Vágólapra másolva!
A napokban nyílik meg a duisburgi Lehmbruck Múzeumban az osztrák művész, Erwin Wurm kiállítása. A különleges szobrok szeptember végéig tekinthetők meg.
Vágólapra másolva!

Az 1954-ben született, jelenleg Bécsben élő művész a nyolcvanas évek végén kezdte el az Egyperces szobrok elnevezésű projektjét, amely során ő vagy modelljei hétköznapi tárgyakkal léptek interakcióba. Mivel ezek a beállítások csak pár percig tartottak, a szobrok később csak fényképen és filmen láthatók.

Wurmot elsősorban a hétköznapi élet érdekli.„Minden anyag, ami körülvesz, hasznos lehet számomra, minden tárgy, téma, ami fontos a jelen társadalmának” - vallja.

Erwin Wurm Csók című szorba Forrás: AFP/Jonas Guettler

Absztrakt szobrai humorosan közelítik meg a formalizmust, és céljuk – ahogy Wurm minden munkájának –, hogy szórakoztatóan kérdőjelezzék meg a szobrászatról alkotott elképzeléseinket.

A művész és a műve Forrás: AFP/Jonas Guettler

Érdekesség, hogy a Red Hot Chili Peppers 2003-as Can’t Stop című dalának klipjében az együttes tagjai öt Wurm-féle Egyperces szobrot is „előadnak.” A tagok műanyag flakonokat, dobozokat, vödröket használnak fel rendkívül kreatívan, majd a klip végén köszönetet is mondanak Erwin Wurmnek az inspirációért.