A vécégyűjtés is egy szenvedély

vécémúzeum
TO GO AFP STORY BY JAN FLEMR - A combination of pictures shows historical toilets that are on display at a museum of historical chamber pots and toilets in Prague on August 8, 2014. The museum that moved to Prague's broader centre in January this year currently boasts about 2,000 exhibits and according to the owner is the world's largest ahead of similar venues in Spain and India. AFP PHOTO / RENE VOLFIK
Vágólapra másolva!
A világ minden tájáról származó vécéket, ágytálakat, éjjeliedényeket és egyéb higiénés eszközöket vonultat fel egy prágai múzeum, amely a világ legnagyobb ilyen típusú gyűjteményével büszkélkedhet.
Vágólapra másolva!

Jan Sedlacek, a Történelmi Éjjeliedények és Vécék Múzeuma igazgatója pár évvel ezelőtt egy 10. századi erődöt vásárolt Prága szomszédságában és egy történelmi jelentőségű vécére bukkant az épületben.

"Ekkor kezdődött minden: tudni akartuk, hogy az emberek annak idején hogyan végezték a dolgukat" - idézte fel az 59 esztendős mérnök különös szenvedélyének kibontakozását.

A múzeum 2010-ben nyitotta meg a kapuit az erődítménynél és idén költözött át a cseh fővárosba. Az intézményben kétezer tárgy, köztük toalettpapírok, mindenféle típusú, alakú és méretű fürdőszobai edények, valamint porcelánból, fából és rézből készült vécélehúzó fogantyúk sorakoznak, amelyek együttesen a világ legnagyobb ilyen típusú gyűjteményét alkotják, túlszárnyalva az Indiában és Spanyolországban működő hasonló intézmények kollekcióit.

Vécémúzeum Forrás: AFP/Rene Volfik

"Olyan tárgyakat keresünk, amelyeknek történelme van" - húzta alá Sedlacek, példaként említve egy ágytálat, amelyet egy második világháborús német katonai sisakból alakítottak ki.

A prágai múzeum látogatói egyebek közt megismerkedhetnek a hagyományos japán vécének számító vasikivel, vagyis a guggolós vécével, egy Napóleon számára készített ágytállal, és olyan hordozható vizelőedényekkel, amelyeket a nők használtak a 17. században élő francia lelkész, Louis Bourdaloue hosszúra nyúlt szentbeszédei alatt.

"A legkülönlegesebb kiállítási tárgyak értéke felér egy viszonylag jó autó árával" - mondta Sedlacek, aki mostanáig nagyjából tízmillió koronát (112, 6 millió forint) költött saját vagyonából a gyűjteményre. A múzeum, ahol Sedlacek felesége és néhány gyermekük dolgozik, egy öreg épület két emeletét foglalja el, és körülbelül hatszáz látogatót fogad havonta.