Rekordlétszámmal és látványcirkusszal zárt a 22. Sziget

Sziget Fesztivál, tűzijáték, 2014.
Budapest, 2014. augusztus 17. Calvin Harris, brit lemezlovas a budapesti Sziget fesztivál pop-rock nagyszínpadán 2014. augusztus 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Eddigi történetének legtöbb látogatóját számlálta idén a Sziget: 415 ezren voltak kíváncsiak a látványvilágában teljesen megújult Fesztiválköztársaságra. Nemcsak a bérletek fogytak el előre, de napi látogatócsúcsot is hozott az idei fesztivál: csütörtökön 85 ezres telt ház volt.
Vágólapra másolva!

Ez már a végjáték: őszi hideg és köd ült a Szigetre, többen mennek már bőröndökkel kifelé, mint ahányan eltökélten, még egy utolsót bulizni befelé. Már a gyros is akciós nyolc után, nehogy a nyárson maradjon a hús. 10 százalék a világvége kedvezmény, hagyma még van, de paradicsom már nem jut a pitába.

Sok helyen már este kilenckor nincs csapolt sör 650-ért, csak dobozos 720-ért, a kolbászosnál filctollal kihúzzák a chilis meg a borsos kolbászt, mert elfogyott, és már nem is lesz, legfeljebb jövőre.

The Kooks Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A The Kooks és az Outkast alatt is rengetegen választották a hétzáró bulizásra a Nagyszínpad küzdőterét. Kempingszékekkel, pokrócokkal letáborozva nézték végig a David Bowie slágerére keresztelt zenekart. Az Outkast pedig már tényleg kiválóan bemelegítette a táncos-ugárlós izmainkat.

The Kooks Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bár gyanús, hogy ők azért nem élőben tolták végig a koncertet, a dalaik így is működtek, és lényegében ez így nem is sokban különbözik az est fő-fő-főfellépőjének, Calvin Harrisnek a koncertjétől. Már ha koncertnek lehet nevezni azt, hogy egy DJ egy hatalmas LED-fal mögé bújva pakolja lemezről - vagy inkább egy hard disk mappájából - a slágereket.

Outkast a Szigeten 2014. augusztus 17-én. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

További képeinkért kattins a fotóra!

Persze azt azért fontos megjegyezni, hogy ez nem egy önálló Calvin Harris-buli volt, bármekkora név is jelenleg a piacon, hanem ő a Sziget Fesztivál "End Show"-jának volt a része. Csakúgy, mint a tűzijáték, a lézer, a neonrudak, a konfetti, a szerpentin és a lángcsóvák. A szervezők mindent bedobnak annak érdekében, hogy a rendezvényt egy nagyszabású, aktuális szuperkedvenc műsorával és lenyűgöző látvánnyal búcsúztassák.

A skót Calvin Harris a világ egyik legjobban fizetett DJ-je, az éppen harmincéves sztár közel 50 millió dollárt kalapoz össze egyetlen évben azzal, hogy fesztiválokon lejátssza a slágereit. Az Adam Richard Welis néven született DJ amúgy még énekelni is tud, és időnként komplett zenekarral lép fel, de a Szigetre csak a "lemezjátszóit" hozta el: a buli nagy részében amúgy is csak a sziluettjét lehetett látni a LED-faltól, meg az őrületes szembefényektől.

Calvin Harris Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Harris stílusát sokáig lehetne boncolgatni, valaki progressive house-nak, vagy egyenesen nu-discónak hívja, de mondjuk azt, hogy lakossági tánczenét szokott játszani, olyat, amire nem lehet nagyon mást mondani, minthogy csapatja. Icona Poptól Rihannáig feltűnik megannyi sláger, de csak azért, hogy aztán szeletelhessen a tömeg: ráadásul már a műsor elején szétosztottak a szervezők tízezer világító rudat, így a közönség egy lüktető, neonszínű masszaként mozogta végig a zárópartit.

Calvin Harris Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Eközben az A38 színpadon a brit La Roux játszotta el nem túl nagy közönség előtt szintipophimnuszait. Európa legnagyobb cirkuszi sátrában az elmúlt héten többször be sem lehetett férni, a hangosbemondó gyakran ismételgette angolul, franciául és olaszul, hogy az A38 megtelt, de Calvin Harrisszel vasárnap este senki sem tudott versenyezni: hiába énekel még mindig lenyűgözően Elly Jackson, hiába szólt még mindig jól a Quicksand, még a negyedház is éppen hogy csak összejött.

A Nagyszínpadon a konfettiesőt lenyűgöző tűzijáték követte, és amikor az utolsó pukkanás is elhalt, kezdődött a Petőfi Rádió VOLT Fesztivál színpadon az utolsó nagy buli, benne a Sziámi-koncerttel. Müller Péter Sziámi a Sziget egyik alapítója és sokáig társtulajdonosa volt, így nem meglepő, hogy évtizedeken át a Sziámi zárta a fesztivált, az ő fellépésük volt az utolsó koncert hétfőn hajnalban. Ezt a hagyományt végül a Party Aréna és a DJ-k törölték el, de azért a Sziámi idén is az utolsó blokkba került: és hagyományosan most is nagyon kevesen voltak kíváncsiak arra, hogy mit is gondolnak a világról és a zenéről.

Budapest, 2014. augusztus 17. Calvin Harris, brit lemezlovas a budapesti Sziget fesztivál pop-rock nagyszínpadán 2014. augusztus 17-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs