Hétfőn startol a 22. Sziget fesztivál

sziget2014, sziget, sziget fesztivál, óbudai-sziget, hajógyári-sziget, sziget bejárás
Vágólapra másolva!
A Sziget fesztivál mostanra már egyértelműen nemcsak egy színpadhalmaz óriás hangerővel, hanem egy ideiglenes, ámde annál igényesebb szórakoztató-kulturális központ. Nemcsak, hogy európai, hanem még az európai átlagot is felülmúlja néhány tekintetben.
Vágólapra másolva!

Kemping

Már péntek kora délután megérkeztek az első szigetlakók, akik vasárnap reggelre már be is lakták a kemping nagy részét. Ma estig 10 ezer ember költözik be egy hétre a Hajógyári-szigetre. 25 százalékkal nőtt a kempinghelyek száma, így többek között épült egy VIP kemping és egy Karaván kemping. A VIP kempinget nonstop őrzik, ingyenes wifi, VIP-mellékhelyiségek és zuhanyzók, illetve egy medence teszi komfortosabbá a fesztiválozást. A Karaván kemping és a Faházak egy külön elkerített részen találhatók és a 'Sziget Home' elnevezést kapta. Ide minden hely elővételben elkelt. Nyilván nem a Four Seasons kényelmére kell számítani, de a faházakban van elektromosság, polcok és ágyak, matracok is.

A családokra is nagy figyelem irányult. Számos plusz szolgáltatás áll a kisgyerekes szülők rendelkezésére: animátorok, játszóház, etetőszék, pelenkázó és egy "szundi motel", amely lehetőséget ad a gyerekeknek a délutáni pihenésre.

Még több képért kattintson! Fotó: Szabó Gábor

Szépül a Sziget

Rengeteg virág, óriási medúzák, lampionok, karácsonyi fényfüzérek és számos alkotói csoport munkájával igyekeztek még több vizuális élményt adni a fesztiválozóknak. A legmonumentálisabb a Hello Wood-osok munkája, akik 3000 darab raklapból a Colosseum mellett még a Blues-Ír színpadnál egy "lepkeházat" is készítettek. A Sziget hátsó részén egy hatalmas, négy fülkéből álló "Love Nest" épült, ahol elbújva, de mégis a középpontban intimszférához jutnak a szerelmesek.

Még több képért kattintson! Fotó: Szabó Gábor

Kultúra

A Szigeten az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kap a kultúra. A Fidelio Kultúrzónában kabaré, opera, komolyzene és kortárs táncelőadások lesznek, amelyek önálló helyszínként még nem állnának meg a lábukon, így viszont igazi felüdülés lehet egy nu-metal koncert után a kabaré hangulata. Az idén 40 éves Rubik kocka saját programhelyszínnel mutatja meg a fesztiválozóknak, hogy milyen sikereket adott az országnak és a világnak a logikai játék. Egy másik hungarikum, a szabadulós játék is gyökeret vert a Szigeten. Tíz különböző szoba áll az "escape room"-mániások rendelkezésére – a bezárkózásra és természetesen a kiszabadulásra. A logikai játékok sátrában a megszokott játékokon kívül lesz bűnügyi helyszínelés, ahol még DNS-tesztet is lehet csinálni. A tábortűz és homokozó (szerintünk) az egyik legnépszerűbb pontja lesz a Szigetnek. Nappal a homokvárépítés és a sarazás, este pedig a tábortűz melletti utcazenészek gondoskodnak a hangulatról. Két ígéretes utcaszínház-társulat is érkezik: az egyik Ausztráliából, a másik pedig Franciaországból. Délutánonként igazi udvarhölgyek bújnak elő hatalmas abroncsos szoknyáikban, késő este, a Nagyszínpad műsora után pedig egy "fenevad" kel életre. Nem kell pánikolni, mert jön négy középkori lovag is, és minden este megmentenek minket a hataloméhes sárkánytól.

Egészségügy

Egy közepes méretű magyar város egészségügyi intézménye költözik ki a Szigetre, közel 400 fővel. Egy teljes belgyógyászati és toxikológiai osztály felépült, így kisebb műtétek akár a helyszínen elvégezhetők. Ha mégsem, akkor is ott a rohamkocsi és a négy esetkocsi, hogy mindenki egyben és egészségesen hazatérhessen a fesztiválról.

Rekorder Sziget

Várhatóan rekordszámokat produkál majd a fesztivál, így arra is felkészültek, hogy napi 85–100 ezer embert képesek legyenek minden tekintetben kiszolgálni. A színpadok hangszintjének beállítása már megkezdődött, hogy holnaptól a közel 60 országból érkező zenekarokkal életre keljen a SZIGET.

Még több képért kattintson! Fotó: Szabó Gábor