Vízpart, de nem a Balaton. Mi az?

nyári fürdőhelyek, strandok
Vágólapra másolva!
Bár elképzelhetetlen lenne Budapest a Duna nélkül, a városban a víz közelségét leginkább autó- vagy villamosablakokon kibámulva érzékelhetjük valamelyik hídon áthaladva. Szerencsére vannak még opciók. Egyik sem titkos hely, hiszen ha az lenne, mi sem tudnánk róla, de mindenképpen kevésbé frekventáltak, mint az ismertebb (és nagyobb) társaik.
Vágólapra másolva!

A Margit- és Hajógyári-szigetek nélkül persze elképzelhetetlen lenne a szabadidő eltöltése, még jobb esetben a sportolás, de maga a víz fürdésre sajnos több szempontból sem alkalmas. Pedig amikor kitör a kánikula, a legtöbben rohanva vetnék magukat a habokba, szinte akármilyenekbe. Kérdés, hogy hol durvább a helyzet: a strandokon, vagy az olyan toplistás tavaknál, mint a Balaton vagy a Velencei-tó, az mindenesetre biztos, hogy ember legyen a talpán, aki egy bizonyos hőfok felett találni tud magának egy törölközőnyi szabad helyet valamelyik vízparton.

Forrás: Origo

Visegrád felé egyre szebb panoráma

Első körben maradjunk a Dunánál, hiszen nem kell sokat utazni ahhoz, hogy fürdésre teljes mértékben alkalmas szakaszokat találjunk. A Szentendrei-sziget egészére igaz ez például, ahogy a szemközti partokra is. Leányfalun a folyótól független strandot is kiépítettek, de szinte mindenhol lehet találni fürdőhelyeket, Visegrád felé haladva pedig egyre csodálatosabb panoráma is társul mindehhez. Az egyik legszebb pont kétségkívül a Szentendrei-sziget északi csücske, Kisoroszi után. Az itt található kempingbe télen-nyáron szabad a bejárás (egy sétára, az itt tartózkodásnak természetesen feltételei vannak), a terep pedig folyamatosan változik, a vízállástól függően. Lombos fák, a vízen átgázolva megközelíthető kis napozószigetek és szinte gondozatlan, de biztonságos partszakasz jellemzi ezt a büféktől és bármilyen kiépítéstől mentes kis területet.

Forrás: Origo

Nincsenek krokodilok, van jégkrémszendvics

Dunakeszi után nem sokkal található a kifejezetten strandolás-központú Göd. Télen egyetlen kicsi, de szabadtéri medencéjével várja a látogatókat a termálfürdő. Érdemes gyakran kilátogatni, mert kevés jobb dolog van a borzongató hidegben kitipegni az öltözőkből és elmerülni a melegvízben. De most nyár van, ilyenkor pedig Göd kínálata a vadregényes Szúnyog-sziget. Már a megközelítése sem egyszerű, a vízállás miatt az idelátogatóknak gyakran hosszabb sétát kell megtennie a derékig érő vízben a parkolótól a strandig, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nem, nincsenek krokodilok, mert ez nem az Amazonas, az érkezés pedig mindenképpen kárpótol a maceráért. A széles, homokos strandon szintén semmi kiépítés nincs, szabad viszont tábortüzet rakni, illetve a fák között sátorozni. Teljesen kisgyerek- és kutyabarát, csak arra kell ügyelni, hogy a naptej mellé szúnyogriasztó is kerüljön, bár ez szinte minden vízparton kötelező kellék, különösen az alkonyati óráktól.

Forrás: Origo

Útvonal szempontjából szintén nem a legegyértelműbb célpont a délegyházi tavak területe, cserébe ott a lehetőség, hogy az ember egyszerre élvezheti a fizetős-, a szabadstrand és a horgásztó kínálta adottságokat. A tórendszernek békés és csendes, valamiféle kedves víkendkommuna-hangulatot áraszt magából. Élmény a nyaralók között megbúvó, régi diszkóból kialakított étterem papírlampionjai alatt elfogyasztott olcsó jégkrémszendvics.

Megéri Gyömrőre költözni

Meglepően nett és kellemes hely a gyömrői tófürdő. A tó gazdag múlttal rendelkezik, a lényeges változások azonban az elmúlt 8 évben következtek be. A felújítások végeredménye egy tiszta, zöld vízű, kulturált faburkolatos strand, azon kevesek egyike, ahol öröm használni a mellékhelyiséget, és még Wes Anderson is elégedett lenne a kék-piros dizájnnal. Egyébként a palacsintás, fagyis, lángosos bódék is ebben a matrózeleganciában léteznek, de az összhatásba azért keveredik egzotikum: a fastégen a Maldív-szigeteket idéző koktélbungaló áll, könnyedén el lehet csalni a külföldi nyaralós képeket. Van belépő, de a gyömrőieknek 50 százalék kedvezmény jár, tehát megéri odaköltözni. Ki ne akarna a magát a „romantika fővárosának” nevező Gyömrőn élni?!