Váratlan és várható eredményekkel zár a Volt

volt fesztivál 2014
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő, de igaz: máris vége a 2014-es Volt fesztiválnak. Illetve csak majdnem, hiszen ma még hátra van mindennek a teteje, a kizárólag legleglegekkel beharangozott Arctic Monkeys, s bár egészen biztos, hogy a Volt vendégeinek száma estére az egekbe ugrik, lassan el lehet kezdeni a fesztivál összegzését.
Vágólapra másolva!

A hat éjszaka alatt száznyolcvan fellépő szórakoztatta a közönséget. Az elképesztő mennyiségű program miatt kifejezetten jó, hogy a Volt helyszíne könnyen bejárható, egy Szigethez képest például, pár perc alatt bárhova el lehet jutni - persze csak akkor, ha szerencsénk van, vagy éppen késő délután, és nem ütközünk bele az obligát tinifiú csordákba, a Balaton Sound előtt itt lazító izomemberek csoportjába vagy a jól megszokott, virágkoszorús lányok tömegébe. Ez persze a hét előre haladtával egyre kevésbé volt reális lehetőség: bár természetesen még nincs végleges adat a fesztivállátogatók számáról, az biztos, hogy a szervezőknek nem kell szégyenkeznie.

volt fesztivál 2014 Forrás: photo by Bence Szemerey | http://szemerey.com/Bence Szemerey

Nem csak fellépők érkeztek a világ minden tájáról, vásároltak jegyet többek között Kanadából és Oroszországból is. Sopron városa pedig - mint mindig - szíves vendéglátó. A többi magyar fesztiválhoz képest látványosan magasabb az idősebb korosztály megjelenése a Volt-on, akik egyáltalán nem csak azért töltenek kint egy-két napot, hogy a gyerekeiket felügyeljék. Felügyeletre egyébként nem csak a kiskorúaknak volt szüksége: különösen a szerda esti eső okozta csúszós talaj okozott sérüléseket, de tudomásunk szerint súlyos baja senkinek nem esett.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Szívesen boncolgatott téma a zenekarok kívánságlistája. Sokan szeretjük azt képzelni, hogy a nagyobb együttesek be sem teszik a lábukat a backstage-be, ha ott nem várakozik minimum három kontinens összes gasztronómiai különlegessége, plusz kellemes női társaság, plusz ritka italok. A valóság ezzel szemben az, hogy - legalábbis a Volton - a fellépők kifejezetten szerények. Lehet tudni például, hogy Alex Turnerék ma estére néhány grillcsirkét, gyümölcsöket és illatos (a mentát szeretik) gyertyát kértek. Hogy Steve Aokinak mik voltak az igényei, azt mind láthattuk: koncertjéhez szüksége volt habos tortákra és gumimatracokra.

Forrás: sziget.hu - Csudai Sándor

A Jézus Krisztusnak öltözött Jared Leto pedig a masszőr mellé egy magyar zászlót is igényelt. Muszáj volt mindent bevetnie, hogy a rajongóknak elvegye a figyelmét a hard diskről, ami testvérét pótolta. Jelenleg ugyanis nincs az a technika, ami kihangosíthatná a tengerentúli rehabilitációs klinikáról Shannon dobolását. A koncert végére a fesztivál sajtófőnöke is megerősítette, amit addig csak gondoltunk, miszerint Shannon Leto valóban a rehabilitációja miatt nem jött Sopronba. Érdekes, hogy a több mint két héttel ezelőtti ittas vezetés és az ezt követő elvonókúra tudatában a zenekar miért nem igyekezett egy másik dobost keríteni a turnéra, valószínüleg hosszú tömött sorba álltak volna a zenészek, akik akár 24 óra alatt betanulták volna a műsort. Azért fontos megjegyezni, hogy a rajongók szemében még ez sem vett el a koncert értékéből, pedig a Tankcsapda sokkal nagyobb közönségnek játszhatott.

Volt fesztivál 2014 Forrás: photo by Bence Szemerey | http://szemerey.com/Bence Szemerey

Steve Aoki mellett a Hurts is hajlandó volt kitenni a lábát a backstage-ből, sőt: még ma is Sopronban vannak, kifejezetten azért, hogy megnézzék kollégáik esti műsorát. Addig is lelkesen és valószínűleg empírikus ismeretek alapján dicsérik a magyar nők szépségét, a fennmaradó időben pedig kipróbálták a fesztivál egyik kalandjátékát is: végigcsúsztak a nagyszínpad mellett kifeszített fémhuzalon.

Forrás: Origo

Még ennél is kalandosabb volt a Modestep estéje Magyarországon: a repülőgépen hagyták egyik fontos kütyüjüket, amit aztán véletlenek sorozata miatt sehogy sem sikerült visszaszerezni Schwechat-ról. A szervezők már ott tartottak, hogy szerezni kell valahonnan egy újat, különben nem lesz koncert, mikor egy osztrák rendőr felajánlotta segítségét: kihasználva, hogy szabad bejárása van a reptérre, megtalálta és időben leszállította a szerkezetet, kellemes szórakozást kívánva a zenekarnak estére. Jutalma két belépő lett a ma esti Arctic Monkeys-ra. Akinek ma jut eszébe, hogy mégis érdekli a brit zenekar, az streamelheti a koncertet, ahogy tehette azt egész héten - hatalmas sikerrel.