Élet a hetedik kerületen túl

Fagyizás, fagylalt
Close-up of Girl, 6-7 Eating Ice Cream Cone
Vágólapra másolva!
A VII. kerület gasztrokultúrájának burjánzása és a kerthelyiségek szaporodása közben majdnem megfeledkeztünk a város nem kevésbé üdítő szegleteiről.  Hamburgerforradalom ide vagy oda, akad még kerület a pesti oldalon, ahol kellemesen érezheti magát az ember.
Vágólapra másolva!

Ilyen például Újlipótváros. A kerület lakói esküsznek, hogy nincs élhetőbb, sőt, felhőtlenül élhetőbb része a városnak, és miért is ne lenne igazuk, hiszen minden igényt kielégítő palettát kínál a környék. Minden nyugodt, csendes, fás, árnyas. Le sem kell kanyarodnunk a Pozsonyi útról, bőven választhatunk az emblematikus kávézók és étkezdék sokaságából. Reggeli megbeszélés a Briósban, kockás terítős ebéd a Pozsonyi Kisvendéglőben, desszert az Édesmindegyben. Aki a reformban hisz, annak sem kell csalódnia. A Nemsüti vegetáriánus szendvics- és salátakínálata minőségi és finom, a paleo táplálkozás hívei pedig a helyben megvásárolható sütemények mellett a mindennapi betevőjük alapanyagait is megvásárolhatják. Ami miatt muszáj néha Újlipótvárosba tévedni, az a viszonylag új, ám annál erősebb mágnespont, a Donut Library. Kényelmes, fotelbe helyezkedős pici üzlet, óriási fánkválasztékkal. Még jobb ötlet feltankolni egy dobozzal, és letelepedni a Szent István park gyerekzsivajtól hangos gyepére.

A Bazilika és környéke többet érdemel annál, minthogy csak turisztikai látványosságként tartsuk számon. A Gelato Rosa „rózsafagyijával” a kezünkben sütkérezni a Bazilika lépcsőjén tulajdonképpen szociális tevékenység, beszélgetésbe elegyedhetünk kedves külföldiekkel, sőt majdnem biztos, hogy előbb-utóbb valaki fényképezőgépet nyom a kezünkbe, hogy örökítsük meg, ahogy a szép burkolatú téren pózol. Egymásból nyílnak a thai, mexikói, közel-keleti, indonéz, olasz étkezőhelyek, street food műfajban leves, hamburger, a zöldek kedvelőinek pedig a közeli Fruccola nyújthat kielégülést. Szuper ötlet a Szabadság téren tölteni az időt. A parkban kutyások és nem kutyások békében és boldogságban pihennek együtt, nagy látványosság az eltűnő-felzubogó szökőkút, ahol felfrissíthetjük magunkat, ahogy azt a 3-10 éves korosztály bugyira vetkőzve előszeretettel teszi.

A nyolcadik kerület körúton belüli oldalán, ismertebb nevén a Palotanegyedben egy ideje rohamosan nő a különböző funkciójú vendéglátó-ipari egységek száma. A Mikszáth téren ma már közel sem az egykori Tilos az Á-ból mára Zappa Café-vá vedlett étterem/kocsma az egyetlen lehetőség egy sörre vagy egy vacsorára. A Lumen Kávézó városszerte méltán híres, saját pörkölésű kávéit kínálja sok más finomsággal és gyakori esti zenés programokkal, a Vostroban pedig annyira jó fej pultosoktól lehet érdeklődni az elképesztően finom süteményarzenálról, hogy az ember legszívesebben törzsvendég lenne visszamenőleg is. Néhány tíz méterre innen pedig máris ott a Lőrinc pap tér, ahol a pár hónapja nyílt Matrjoska bisztró változatos hideg-meleg konyhája mellett szuper belső dizájnnal biztosítja az orosz egzotikumot. Elég szerencsés az, aki ezen a környéken sétál éhesen, mivel sok száz kilométer helyett mindössze egy utcát kell menni a Horánszky utcában található Padrón tapasbárig, ahol a szívélyes vendéglátás lexikoni példája valósul meg: az aprócska helyet egy család üzemelteti, akik végtelen lelkesedéssel magyarázzák el vendégeiknek a felszolgált spanyol ételkülönlegességeket, és nem a levegőbe beszélnek.

A Kálvin tér irányába is érdemes elnézni mostanában, nem csak azért, mert itt még sztriptízbár is van, hanem mert nemrég megnyílt a Budapest Bagel kis üzlete. Ha valóban létezik a “first world problem”, akkor a Nagy Bagel-kérdés mindenképpen ide sorolható, most viszont legalább meg is oldódott, már ami Budapestet illeti.