Ravi Shankar vetésnek nézte a woodstocki hippiket

meghalt Ravi Shankar szitárművész
Vágólapra másolva!
A Wire Mike Heronnal, az Incredible String Band egykori tagjával készített interjút, ebben olvasható a csodálatos anekdota Ravi Shankar woodstocki helikopterútjáról.
Vágólapra másolva!

"Olyan hatalmas tömeg volt az utakon, hogy nyitott oldalú katonai helikopterrel vittek minket Woodstockba, és együtt utaztunk Ravi Shankarral. Ő a szitárját pengette, és lenézett a tengernyi emberre. Megkérdezte a pilótát: 'mit termesztenek ezen a földön?', mire az annyit mondott: 'ezek hippik, uram', és sóhajtott egyet" - mesélte Mike Heron.

Az - online sajnos nem olvasható - interjúban szó esik arról, hogy Ravi Shankar nagyon ellene volt a kábítószereknek, "nem örült, hogy Woodstockban mindenki az ő zenéjére révedezett. Azt szerette volna, ha spirituálisan jobban bevonódnak, és nem csak simán jól érzik magukat. Szerinte a drogok csak ez utóbbira voltak jók, nem értett egyet a hippikkel, akik az elme határainak kiterjesztését várták a kábítószertől." Mike Heron azt is elmondta, hogy amikor Maharashi Mahesh jógival találkoztak, "mindössze két dolgot mondott nekünk, hogy ne drogozzunk, és hogy írjunk nagyon hosszú, repetitív számokat."

Mike Heron az Incredible String Band tagja volt, amelyet a pszichedelikus folk úttörőjének szokás tekinteni. A maga korában kifejezetten sikeres volt, és máig előszeretettel hivatkoznak rá a folkos formákkal kísérletező előadók.

Ravi Shankar-nekrológunkban idéztünk egy interjút, amelyben hosszabban kifejtette a véleményét a hippikről: "Egyfelől szerencsés vagyok, hogy ott lehettem, amikor ilyen léptékű társadalmi változások zajlottak. És bár a hippi mozgalom sok szempontból felületesnek tűnt, rengeteg őszinteség és energia volt benne. Ami nagyon zavart, az az volt, hogy összekapcsolódott a zenénk és a kábítószer; valamint az, hogy a klasszikus indiai zenét divatnak tekintették. Sokszor előfordult, hogy beszívva jöttek egy koncertre, zenehallgatás közben kóláztak és csókolóztak. Ezt nagyon megalázónak tartottam, többször előfordult, hogy felkaptam a szitárt és kisétáltam. Azt szerettem volna, ha rendesen figyelnek a zenére; ha az viszi el őket egy másik állapotba, nem a drog. Ugyanakkor ezek az emberek később érettebbek lettek, feladták a kábítószert, és egészségesebb a hozzáállásuk. És örülök neki, hogy ennek részese lehettem."