Vágólapra másolva!
Némi szakmai fanyalgást ugyan kiváltott, de alapvetően jó fogadta a szakállas osztrák nő eurovíziós győzelmét a nemzetközi sajtó.
Vágólapra másolva!

„Az álmom valóra vált. Az Eurovízió egy olyan család, amelyhez mindig is tartozni akartam. Mert ez a projekt a tolerancián, az elfogadáson és a szereteten alapul. Ezért tényleg úgy érzem, mintha hazaérkeztem volna. És tudom, hogy van egy másfajta világ az Eurovíziós versenyen kívül, de hiszek benne, hogy vannak ott is olyan emberek, akik úgy gondolkodnak, mint én.” – mondta Conchita Wurst, miután Ausztria színeiben megnyerte a dalversenyt.

Az Eurovíziós Dalfesztivál másnapján a Thomas Neuwirthként anyakönyvezett transzvesztita osztrák énekes első helyét a nemzetközi sajtó többnyire ugyanígy, a másság elfogadásának győzelmeként értékelte. A BBC beszámolója szerint még a színpadon volt, amikor rögtön egyértelművé vált, hogy a helyi közönség és a tévénézők is mellé álltak. A twitter üzenetekben őt követelték a következő James Bond film főcímzenéjére, illetve sokan úgy vélték, a versenynek ezzel vége is, lehet hazamenni.

Conchita Wurst, az Eurovízió 2014 győztese Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az elfogadás, a tolerancia üzenetének előkészítése jóval a verseny előtt elkezdődött, amikor a szakállas nőként megismert Conchita sorra adta az interjúit, és arról beszélt, hogy meg akarja mutatni az embereknek, mindent elérhetnek pusztán azzal, hogy önmagukat adják, és hisznek magukban.
Némi fanyalgást a verseny másnapján a nemzetközi sajtóban csak az okozott, hogy – a tolerancia melletti kiállás elismerése mellett – Conchita figurája a kritikusok egy része szerint már annyira erős volt, hogy hiteltelenítette a dalverseny zenei voltát. Vagyis azt a nézetet erősítheti, amely szerint az Eurovíziós dalverseny elsősorban nem zenei, hanem tévés vetélkedő.

Ennek csak az mondott ellent, hogy a „tisztán zenei” holland produkció is sok hívet szerzett, és a második helyre futott be. „A hollandok igazi zenészeket küldtek, akik elénekeltek egy jó dalt. Érdekes stratégia, vajon a britek miért nem gondoltak soha erre?” – tweetelte például Neil McCormick, a Telegraph zenei kritikusa.

Több értékelés is azt húzza alá, hogy a Conchita Wurst melletti szavazás valójában a másságot elítélő, és Ukrajnát éppen felfalni készülő Vlagyimir Putyin Oroszországa elleni voks volt. A csütörtöki elődöntő után már számítani lehetett arra, hogy a közönség nem fogadja jól az orosz produkciót, a pontozásnál mégis meglepő volt, hogy milyen erős pfújolásba kezdtek a dánok, amikor Oroszország sok pontot kapott.