Díjazták az Origo újságíróját

Vágólapra másolva!
Vincze Barbara, az Origo újságírója kapta a Hüpatia-médiadíjat. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, az Európai Női Lobbi (EWL) magyar tagja 2013-ban hozta létre a díjat „a nők és férfiak társadalmi egyenlőségéért a magyar sajtóban”. 
Vágólapra másolva!

A pályaművek közül a zsűri döntése alapján az idei díjat Vincze Barbara, az Origo, és Matkovich Ilona, a Magyar Narancsban és a Népszabadságban publikáló újságíró nyerte el (Matkovich két cikkét itt és itt olvashatja). A zsűri különdíját Gutema Dávid animációs kisfilmje kapja.

A díjazottak azok lehetnek, akik előítéletektől mentesen, hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatással segítik a nemek valódi egyenlőségét, kritikusan viszonyulnak a nők elleni erőszakhoz, így a párkapcsolati erőszakhoz, a szexuális erőszakhoz és a prostitúcióhoz kapcsolódó tévhitekhez és sztereotípiákhoz, kerülik az áldozathibáztatást, újságírói és emberi magatartásukkal konkrétan is hozzájárulnak egy–egy, a nők társadalmi hátrányaiból fakadó személyes válsághelyzet megoldásához vagy javításához.

Vincze Barbara 2013 júliusában jelentetett meg négyrészes cikksorozatot az Origón, melyben a Kelet-Magyarországról származó, Zürichben dolgozó prostituáltak történetét dolgozta fel.

A cikksorozat részei: