Nincs többé Jethro Tull

Ian Anderson, a Jethro Tull frontembere, fuvola
Vágólapra másolva!
A legendás progresszív rockzenekar énekes-fuvolása, Ian Anderson mostantól kezdve már csak szólóban lép fel és készít lemezeket.
Vágólapra másolva!

A 66 éves Anderson a Billboardnak nyilatkozva beszélt a negyvenhetedik éve működő zenekaráról, amely szerinte a hatalmas életműve révén fog tovább élni a jövőben. "Semmi nincs most a Jethro Tull-lal, és pont ez a lényeg" - mondta Anderson, aki szerint bár a zenekar az elmúlt tíz évben határozatlan időre felfüggesztette a működését, nagyjából be is fejezte a pályafutását a 2003-as karácsonyi lemezével, és az akkoriban játszott pár koncerttel. "Azt gondolom, hogy ez az életmű mára történelmi, hiszen a nagyobb része a hetvenes-nyolcvanas évekre esik, és szerintem jobb, ha ez megmarad hagyatékként. Anderson azt sem titkolja, hogy sose szerette a Jethro Tull nevet: "Ha húsz éve kérdezték volna, hogy mit sajnálok a legjobban a zenei pályafutásomból, ugyanazt mondtam volna, amit most: a zenekar nevét." Mint ismeretes, Jethro Tull egy 18. századi mezőgazdász neve volt, aki a sorvetőgép feltalálójaként vonult be a történelembe, és akiről egy koncertszervező nevezte el a zenekart. "Ahogy öregszem, egyre inkább úgy érzem, hogy elloptam valakinek a személyazonosságát és börtönbe kéne vonulnom ezért. Mintha meglestem volna az igazi Jethro Tullt a bankautomatánál, a vállán áthajolva megnéztem volna a PIN-kódját, elloptam volna a kártyáját, majd lekopasztottam volna a számláját" - mondta az interjúban Ian Anderson.

A Jethro Tullt 1967 végén alapította meg Blackpoolban, és az együttes azóta készített huszonegy stúdóalbumot, eladott hatvanmilliónál is többet, és ezzel a progresszív rock egyik legsikeresebb együttese. Anderson már régóta nem játszott együtt az eredeti tagokkal, ám a kísérőzenekarában több régi kollégája is vele zenél.