A szerelem öt összetevője

Vágólapra másolva!
Tinibálvány, akinek a zenéjét akár a szülők is meghallgathatják - így jellemezték eddig Ed Sheerant, bár egyes szülők bizonyára fennakadnak a drogos prostituáltról szóló slágerének szövegén. Bemutatjuk, hogyan jutott el a heti hat koncerttől Taylor Swift barátságán (és nem szerelmén!) át egészen a világsztárság kapujáig.
Vágólapra másolva!

Ed Sheeran Eric Clapton Layla című számának hallatán határozta el, hogy gitározni fog. 14 éves volt, amikor első EP-jét kiadta, és 2008-ban, 17 évesen ment Londonba suffolki szülővárosából, hogy zenéljen. A "régimódi utat" járta, vagyis nem a MySpace-re, YouTube-ra stb. hagyatkozott, hanem a koncertekre. Szinte minden róla szóló cikkben előkerül, hogy 2009-ben 312, vagyis heti 6 fellépése volt. "Keményen dolgoztam, mint egy gép. Nem aludtam, rengeteget koncerteztem, rengeteg dalt írtam, és amikor valaki azt mondta, hogy ezt vagy azt nem tudom megcsinálni, akkor elhatároztam, hogy bebizonyítom, hogy téved" - foglalta össze később.

Magánkiadásban jelentette meg az EP-it, aztán a koncert után körbement, "eladott hármat-négyet, és ebből tudott ennivalót venni, kifizetni a számláit" - mondta róla a Billboard nagy portrécikkében Jake Gosling producer. Amikor Sheerannel találkozott, Goslingnak volt már néhány kisebb sikere. "Ed beállított a stúdióba, hátán a gitárral. Kiderült, hogy ugyanazok hatottak ránk: Bob Dylan, Johnny Cash, Joni Mitchell. Aztán egyszer csak azt kibökte: szeretek rappelni is." Ez a két irányzat határozta meg Ed Sheeran dalait: a folkos énekes-dalszerzői hagyomány egyfelől, a - keménykedéstől azért nagyon távol álló - hiphop másfelől. Szólóban lép fel, énekel, gitározik és szájdobol, valamint egy loop pedál segítségével egyes hangjait ismételgeti, így csinált kíséretet magának.

Kiadványai egyre nagyobb sikereket értek el, és persze azért az online világban is terjedt a híre. Különösen fontos volt az ötödik EP, amelyen brit rapperekkel készített közös számokat, Wiley közöttük a leghíresebb. Ekkor már tárgyalt a Atlantic nagy kiadóval, de ragaszkodott hozzá, hogy előbb kiadja az EP-t, mégpedig nem ingyen, ahogy javasolták neki. A második helyig jutott az iTunes albumlistáján, csak Rihanna előzte meg.

Azért így is meglepetésként érte a népes rajongótáborán kívüli nagyközönséget, amikor 2011-ben megjelent és hatalmas sikert aratott The A Team című első hivatalos single-je. Nem csak Nagy-Britanniában, de a világ számos országában a top 10-be jutott (Magyarországon nem került fel a listára), noha egy drogfüggő prostituáltról szól. Ez a témaválasztás ugyebár ritkaság, még ha nem is teljesen egyedülálló dolog a poptörténetben - jó, a Police: Roxanne-ben legalább kábítószer nincsen.

A második kiemelt szám, a Sheeran hiphopos hatásait erősebben bemutató You Need Me, I Don't Need You arról szólt, hogy ő maga írja a dalait, nincs szüksége arra, hogy mások tolják alá a slágereket. A következő Lego House pedig többek között azért érdekes, mert a klipjében Rupert Grint szerepel, a vörös hajú színész, aki Ron Weasley volt a Harry Potter filmekben. Márpedig Sheeran szerint a Harry Potter "nemcsak a varázslók és sárkányok miatt nem realisztikus, hanem mert egy vörös hajú fiúnak két barátja is van benne". Mint a Billboardnak mondta, "a vörösöket rendszeresen piszkálják az iskolában. A rasszizmus teljesen elfogadhatatlan Angliában, de muszáj valakin levernie az embernek a bajait. De semmi baj, mert úgyis leigázzuk a világot." Mint mondja, e téren Mick Hucknall a példaképe, akinek hozzáállását így jellemzi: "lehet, hogy vörös a hajam, de megvolt nekem az anyád."

A 2011 szeptemberében megjelent nagylemez, a + nagy sikert aratott. Jól fogyott, valamint filmekben, reklámokban kerültek elő Sheeran dalai, mindenféle díjakra jelölték. Igaz, a kritikusok nem igazán szerették. A Guardian neves szerzője jó példa arra, hogy miért: Alexis Petridis azon dohogott, hogy ha már a zenészeket (állítólag) biztonsági játékra kényszerítő kiadókat megkerülve lett híres, akkor lehetne egy kicsit merészebb, szokatlanabb a zenéje.

Egy másik, kimondott-kimondatlan kifogás vele szemben, hogy "a tinilányok imádják", és mint a Huffington Post interjújában mondja az újságíró, "ha ők alkotják a rajongótáborodat, akkor gyakran le is ír téged a világ". Sok helyen ráadásul úgy jellemzik le Sheerant, hogy "ő az az énekes, akit a tinik szeretnek, de meg merik mutatni az anyukájuknak is". Az egyik legnagyobb rajongója egy ír lány, Triona volt, aki 15 évesen halálos betegségben szenvedett. A barátai által indított online kampány végül sikeres lett, elérték Sheerant, aki telefonon énekelt a lánynak, egészen addig, amíg az el nem aludt, pár perccel később pedig meghalt.

Nagy-Britannia és több európai ország, valamint Ausztrália után az Egyesült Államok meghódítása volt hátra. Ebben több híres barát segített Sheerannek. Mindenekelőtt Taylor Swift, akiről kiderült, hogy szereti a zenéjét, majd Ed egy koncertjén találkozott az énekesnő menedzserével, ő összehozta őket. Hamarosan nagyon jó barátok lettek, annyira, hogy a média folyamatosan örvendezhet azon, hogy mennyire cukik együtt, és persze spekulálhat arról, hogy összejöttek / össze fognak jönni. (Egy bizonyos "forrás" azt állította, hogy abban állapodtak meg, ha harmincévesen egyiküknek sincs stabil kapcsolata, akkor összejönnek.) Sokat beszélnek egymásról, a szerelmi életét a nyilvánosság előtt, illetve dalaiban élő Taylor Swift például megosztotta Ed filozófiáját a szerelem összetevőiről: "van testi, érzelmi és intellektuális vonzódás; van, hogy a másik megnyugtat, és van, hogy a megszállottja leszel. A lényeg az, hogy mindezek egyetlen személyben összpontosuljanak."

Persze az is fontos, hogy Sheeran barátként bekerült a Swiftért rajongó tinik és a média látókörébe, de zenészként is sokat köszönhet neki: előzenekarként magával vitte a Red című lemez turnéjára. De korántsem maradt meg az előzenekarok szokásos szerepében. Mint Taylor Swift mondta a Billboardnak, nagyon bátor húzás volt tőle kiállni a stadionnyi, nem elsősorban rá kíváncsi közönség elé egy szál gitárral, és ugyanazt csinálni, mint amit korábban a kis klubokban - de működött. Emellett írtak közösen számot is, mint ahogy Sheeran a One Directionnek is adott több slágert, hiszen ők is barátai.

A magában is egyre nagyobb helyeken fellépő Sheeran a 2013-as Grammy-gálán Elton Johnnal közösen adta elő az A-Teamet. Ugyanis az ő menedzsment cégénél van, és Elton John megpróbált szerezni neki egy fellépést a 28 milliós nézettségű műsorban, azonban azt mondták neki, hogy Sheeran még nem olyan híres, hogy beférjen. "Felhívott, hogy szólóban nem sikerült benyomnia; mondtam, nem baj. Aztán felvetette: figyelj, nem lenne baj, ha együtt játszanánk? Na jó, legyen, mondtam" - viccelt Sheeran.

Most pedig már a második nagylemezre készül. x lesz a címe (nem a betű, hanem a szorzás jele, ez logikus a debütáló + után), és két számot már játszott róla a Saturday Night Live-ban. Fellépését még a szkeptikusok is úgy értelmezték, hogy Ed Sheeran a világ tudomására hozta: most már saját jogán készül a sztárságra, kilépve immár a tinibálvány és a Taylor Swift Legjobb Barátja szerepéből. A Sing a 15. helyen debütált a Billboard Hot 100 listán, ami különösen jónak számít.

Ez a dal az első olyan, amelyet mással készített, mégpedig a pop világát éppen uraló Pharrell dalszerzői-produceri segédletével. Igaz, a Billboard szerint akkor Pharrell még csak menetelt a trón felé, de még nem érte el. A producer azt mesélte a lapnak, hogy Sheeran eleinte úgy vélte, jó a szám, de nem neki való. Pharrell megkérte arra, hogy csak gitározgasson mellé valamit - és végül Sheeran annyira ráérzett, hogy fél óra alatt meg is voltak az egésszel.

A Sing, mit alább hallható, eltávolodik az eddigi akusztikus-folkos-hiphopos vonaltól, és bevallottan Justin Timberlake stílusához közelít. Az egész lemezt pedig két, első ránézésre nem éppen összeillő producer felügyelte: a legendás Rick Rubin (Beastie Boys, Run-DMC, Slayer, Johnny Cash stb., stb.) és a számos popslágert felügyelő Benny Blanco (Katy Perry, Maroon 5, Ke$ha stb.). Ketten együtt "szupererővel bírnak, összehozták Benny popérzékenységét és Rick nyers, érdes, földközeli kúlságát" - mondta róluk Sheeran. A dalszerzésben pedig Johnny McDaid (Snow Patrol) működött közre, akit amúgy Sheeran mutatott be egy újabb világhíres barátjának, Courteney Coxnak, és azóta már randiznak is.

A másik új szám pedig a Don't, amelynek a témája az, hogy Sheeran barátnője összefekszik a barátjával, mégpedig akkor, amikor mindannyian ugyanabban a szállodában laknak turnézás közben. A széles körben elterjedt spekuláció szerint a lány Ellie Goulding, a (brites megfogalmazással: "nem túlságosan tisztességes") barát pedig Niall Horan a One Directionből.

Ami mutatja, hogy hiába a jófiús kinézet, és hiába, hogy Sheeran tetoválásai olyasmiket ábrázolnak, mint mondjuk a Heinz ketchup vagy a Csizmás Kandúr kedvenc rajzfilmjéből, a Shrekből - azért kellőképpen érdekes lehet a pletykarovatok számára is. Pedig ő maga azt mondja, hogy "nagyon, nagyon nem hiszem, hogy bárkit érdekelne a magánéletem. Egyrészt mert tényleg semmi érdekeset nem csinálok, másrészt pedig amin mondjuk fel lehetne háborodni, azt úgyis megírom a dalaimban. Így pedig már nem sokkolnak senkit." Szerinte mondjuk a One Direction esetében botrány lehet abból, ha nem a dalszövegekben kialakított imidzsüknek megfelelően viselkednek, "de ha engem berúgva látnak, akkor azt fogják mondani, hogy hát persze, erre számítottunk, hiszen van egy Drunk című dala."