Seggrázással még a klasszikus zenét is el lehet adni

Dvorak, twerk, seggrázás, videoklip
Dvorák: Újvilág-szimfónia videoklip
Vágólapra másolva!
A fiatalok nem feltétlenül utálják a klasszikus zenét, csak egyszerűen nem jut el hozzájuk. Miért? Mert nem készülnek hozzá klipek. Így véli legalábbis a belga B-Classic.
Vágólapra másolva!

A Waveya dél-koreai tánccsoport tagjai a YouTube-on általában nagy amerikai vagy koreai popslágerekre rázzák a seggüket (pontosabban ez twerk, lásd itt). Az alábbi klipben viszont Dvořák 9. e-moll, vagyis Újvilág-szimfóniája szól, miközben a lányok különböző dél-koreai helyszíneken előadják az Ari és Miu által kitalált koreográfiát. (A műről bővebben itt lehet olvasni.)

Raf Reyntjens rendező klipjének végén egy felirat tájékoztat arról, hogy nahát, igen, most három percen át klasszikus zenét hallgattunk. Mint ebből a videóból kiderül, a belga B-Classic fesztivál célja, hogy kiszakítsa a klasszikus zenét a megszokott környezetéből, és megmutassa, hogy igazából ez is ugyanolyan zene, mint a többi, vagyis hétköznapi fogyasztásra is tökéletesen alkalmas. A mai fiatalok pedig nagyrészt klipek által találkoznak a zenével - innen jött tehát az ötlet, hogy elkészítsék "a világ első klasszikus zenei videoklipjét". Az pedig már nyilvánvaló volt, hogy akkor a twerkhöz kell folyamodni.

A filmben mutatott fiatalok, akik először "unalmasnak" vélik a klasszikus zenét, a vetítés után lelkesen kijelentik, hogy utána fognak nézni ennek a Dvořáknak. Sőt, az MTV munkatársa kijelenti, hogy ha népszerűek lesznek, hát naná, hogy ők is fognak klasszikusokat játszani. A B-Classic itt vár újabb hasonló videókat, maximum ötperces, innovatív alkotásokat, amelyek a felhasznált zenedarabhoz tisztelettel viszonyulnak.