Avril Lavigne Japánban csinál hülyét magából

Avril Lavigne, Hello Kitty, videoklip
Avril Lavigne: Hello Kitty videoklip
Vágólapra másolva!
Megrázta a világot Avril Lavigne új videója. Az egyelőre csak a honlapján megtekinthető  Hello Kitty Japánban játszódik. Avril sütis ruhába öltözve táncol, bár eléggé elcsúszva robotszerű táncosaitól. Sushit eszik, affektálva eljátssza a hülyegyereket eljátszó tinit, japánul kiabál, úgy tesz, mintha gitározna.
Vágólapra másolva!

Aki hallotta a tavalyi, cím nélküli Avril Lavigne-lemezt, az magán a dubstepes beütésű electrohouse-pop számon nem lepődött meg - bár olyan sokan nem hallották, a várakozásoknál gyengébben fogyott. Viszont állítólag Avril Lavigne még mindig nagyon népszerű Ázsiában, és sokan úgy próbálják érthetővé tenni a nehezen értelmezhető klipet, hogy ez az ottani rajongóknak szóló köszönet. Viszont többek szerint rasszista, vagyis a japán kultúráról elterjedt karikatúra legbutább közhelyeit veszi át, ráadásul az "egzotikus bennszülötteket", vagyis a táncoslányokat gyakorlatilag kifejezéstelen báboknak ábrázolja. Többeknek eszébe jutott, ahogy a Gwen Stefani 2004-ben a Harajuku Girls tánccsapat szerződtetésével átvett / lenyúlt néhány felületes dolgot a japán kultúrából (lásd pl.), úgyhogy a Hello Kitty "nemcsak hogy sértő, de még csak nem is eredeti módon az."

A legtöbben azonban nem mennek ilyen mélységekbe, inkább abban licitálnak egymásra, hogy hogyan lehet minél jobban fikázni. "És még azt hittük, hogy az volt a legrosszabb dolog, amit Avril valaha csinált, hogy hozzáment a nickelbackes csávóhoz" (Chad Kroeger amúgy a négy [!] szerző egyike, csakúgy, mint Avril); "talán a legrosszabb dolog, amit valaha láttunk, de tényleg"; "Avril Lavigne zenei pályája Lindsay Lohan filmes karrierjéheez kezd hasonlítani"; "van benne néhány jó dolog, például szép színes, és az édességek is finomnak néznek ki"; itt pedig azon versenyeznek a kritikusok, hogy ki bírja tovább nézni. Mi több, van egy ilyen is: "egy kicsit furi klip, de hát milyen legyen, ha egyszer egy kétnyelvű dubstepszámhoz készült, ami Avril vaginájáról szól, egy cuki japán rajzfilmcicáról vették a címét, és Michelle Pfeiffer Macskanőjétől idéznek a szövegben?"

Az Entertainment Weekly szerzője viszont komoly elemzést szentelt a műalkotásnak. Felidézi, hogy minden rockzenei mozgalomnak megvolt a maga elképzelése arról, hogy mi autentikus és mi nem, viszont "a pop-punkban pont az autentikusság hiánya volt a központi, legautentikusabb vonás". Eszerint Avril Lavigne csak azt csinálja, amit mindig is, csak éppen a popzene mai környezetébe áthelyezve. "Gitározik, de nem gitárhangot hallunk. Nem igazán táncol, de az sem igaz, hogy nem táncol". Úgyhogy "a Hello Kitty olyan, mintha belebámulnánk az ürességbe."