A rapnek, a popnak nincs helye a rock nagyjai között

Vágólapra másolva!
A Kiss bekerül a Rock And Roll Dicsőségcsarnokba, de ettől még Gene Simmons nem fogja vissza magát.
Vágólapra másolva!

A Radio.comnak adott, nagy figyelmet kiváltott interjúban az énekes-basszusgitáros többek között arról beszélt, hogy már rég "felhígult" a Dicsőségcsarnok. A "politikai játszmáknak" köszönhetően olyanokat iktattak be, mint Grandmaster Flash és a Run-DMC. Nem mintha ők ne lennének jó zenészek, "de hát nem gitároznak. Hangmintákat használnak és dumálnak. Még csak nem is énekelnek!" Donna Summerről is elmondta, hogy ugyan szomszédja volt és jóban voltak, de szerinte neki sem lenne helye a Dicsőségcsarnokban. "Ha megkérdezted volna, hogy te milyen zenész vagy, szerinted azt válaszolta volna, hogy rock?" Ugyanez igaz Madonnára is. Gene Simmons szerint annak, aki "nem gitározik és nem maga írja a dalait, nem volna helye a Rock And Roll Dicsőségcsarnokban".

Mióta 2007-ben beiktatták az első hiphopcsapatot, Grandmaster Flasht és a Furious Five-ot, majd később a Run DMC-t, a Beastie Boyst és a Public Enemyt, többször fellángolt ez a vita. A Rock And Roll Dicsőségcsarnok honlapján olvasható is egy hosszabb esszé, amely szerint a hiphop ugyanannak a feketék és fehérek közötti "kulturális párbeszédnek" a része, mint amelynek a rock and roll is volt, és ha ezt nem ismernénk el, azzal nagyot lépnénk vissza az időben. A Guardian emlékeztet arra is, hogy például a rock and roll Királya, Elvis Presley sem a saját maga által írt dalokat adta elő, vagyis a Simmons-féle kritériumrendszer szerint neki sem volna helye a Dicsőségcsarnokban.

Gene Simmons azért is kritizálja az intézmény vezetését, mert a Kissnek csak az alapító felállását hívták meg a beiktató ceremóniára, és ezzel olyan zenészeket hagynak ki, akik már évtizedek óta a Kissben játszanak. "Olyan ez, mintha adnék neked egy díjat, de csak azt a csajodat hozhatnád el a gálára, akivel először randiztál, és életed szerelmét meg nem." Szóval el fogják fogadni a díjat, de zenélni nem fognak. (Akit minden érdekel, itt talál egy áttekintést arról, hogy mely zenekaroknak mely felállásait iktatták be.)

A Kiss egyébként a szabályok szerint már tizenöt éve bekerülhetett volna, hiszen az első kiadvány megjelenése után 25 évvel lehetséges ez. A Rolling Stone emlékeztet arra, hogy 2012-ben azzal vicceltek kissé keserűen, hogy megveszik az egész intézményt, aztán kirúgnak mindenkit. Idén a Kissen kívül még a Nirvana, Peter Gabriel, a Hall And Oates, Cat Stevens és Linda Ronstadt kerül be. Díjat kap az E Street Band, valamint Brian Epstein és Andrew Loog Oldham, vagyis a Beatles és a Rolling Stones menedzserei. A végül be nem kerülő jelöltek között szerepelt az N.W.A., Chic, Deep Purple, LL Cool J, The Replacements, Yes, The Zombies - vagyis több rap- és diszkóelőadó.