Pénzért nem, de ingyen letölthető az összes De La Soul-lemez

De La Soul
Vágólapra másolva!
A De La Soul a hiphop egyik klasszikusa. Bemutatkozásuk, az 1989-es 3 Feet High And Rising rendszeresen ott szerepel a műfaj legjobb lemezeinek listáján. Azonban vidám, sokszínű és slágeres számai, illetve az ún. alternatív hiphop mozgalmának elindítása mellett egyéb okokból is nevezetes. A jogi bonyodalmak miatt különösen nagy dolog, hogy most 25 órán keresztül ingyen letölthető ez és az összes többi lemez is.
Vágólapra másolva!

Ha talán nem is köz-, de eléggé ismert ugyanis a történet, hogy az egyik számban hallható The Turtles-hangminta miatt perelt a hatvanas években népszerű zenekar. A De La Soult elmarasztaló bírósági ítélet pedig megváltoztatta a hiphopot, illetve úgy általában a popzenét. Az addigi lazább gyakorlat után ugyanis következett az, hogy minden egyes felhasznált hangmintát jogosítani kell, ami rendkívül sok időt, pénzt és jogászt igényel; vagy pedig úgy el kell változtatni, hogy nem ismerik fel.

Továbbá ennek - és a De La Soul régebbi lemezszerződéseiben található homályos megfogalmazásoknak - a következménye az is, hogy a klasszikus lemez és több más De La Soul-album nem érhető el digitális formában, legálisan. Igen, még pénzért sem. "A Kongresszusi Könyvtárnak jók voltunk, de az iTunesra nem kerülhetünk fel" - mondta Posdnuos a Rolling Stone-nak. Ezt a helyzetet orvosolja, hogy Valentin-nap alkalmából, 25 órára (vagyis magyar idő szerint február 15-én, szombaton délig) ingyenesen letölthető a honlapról a De La Soul-katalógus, az utolsó, 2004-es The Grind Date-et leszámítva (ez az, ami digitálisan eddig is elérhető volt). Hat nagylemez mellett egy ritkaságválogatás kapható meg e-mail címért cserébe. Így mutatják meg a rajongóknak, hogy mennyire szeretik őket. Aztán jön majd egy új EP, később pedig állítólag egy új nagylemez is, You're Welcome címmel, tíz év kihagyás után.