Mikor a tarhonya virágzik

Brakecsokkerz, plakát
A Brakecsokkerz 2008-as bulijának plakátja
Vágólapra másolva!
Nem tudom, mennyire legendás a Budapest Brakecsokkerz kollektíva Csak a freakre emlékezem című mixe. Mindenesetre annak kellene lennie, továbbá ott a helye minden magyar háztartásban is. Az internet csodájának köszönhetően ez most megvalósulhat! A mix 2008-as, de évekig nem volt elérhető.
Vágólapra másolva!

Az alkotók, vagyis DJ Haze, Kanada Káosz, DJ Shuriken és DJ Suhaid ezt írták róla a Quartnak: "kifejezetten a szemét, idegesítő, de valamiért mégis jó, vagy pont hogy nagyon rossz zenéket vagdostuk össze, és ezeket kevertük össze pár tényleg jó számmal. Van benne altesti poénkodás a Szabó családtól, illetve válogatottan idegesítő momentumok a magyar poptörténetből, amiket korbácsütés és pofon effektekkel is jelzünk. Van benne bónusz Süsü-érdekesség, hogy Willie Mitchell mellett egy ritka kislemezen az Atlantisz is elnyomott korábban egy, a Süsü főcímdalára erősen emlékeztető dallamot, rá is kevertük a Bergendyékét lelassítva. Kanada Káosz valahogy hozzájutott a Ki Mit Tud műsorok előzetes meghallgatásainak hanganyagához, abban hihetetlen dolgok voltak. Az egyik legkomolyabb, később méltatlanul mellőzött nevezőé az utolsó szám a mixben, még a nevét sem tudjuk." Annak, aki megmondja, mi ez a szám 35:34-től, felajánlottak egy Magyarbuli táncversenyről maradt orosz pezsgőt, amit általában a harmadik helyezett pár kapott.

A mixbe a számokat a kollektíva tagjai válogatták össze, a keverés pedig Suhaid és Haze munkája volt. Nem hagyományos mix ez; sok számból csak töredékek kerülnek be (mondjuk a legtöbből tényleg bőven elég ennyi), illetve rövid átvezető szövegek, hangeffektek és egyéb hülyéskedések tarkítják. Eleinte kicsit fura ez a mix és hangjáték között mozgó formátum, no meg az is, hogy több számról nehéz eldönteni, hogy bűnrossz vagy zseniális. Aztán az ember ráhangolódik, és egyre inkább az lesz az érzése, hogy: még! még! A brakecsokkerek pedig folyamatosan szállítják a meglepetéseket.

Még az eleje felé hallhatjuk például Zalatnay Saroltát egy dögös beatszámban, amiről egyszer csak kiderül, hogy valami Kisz-propaganda. (DJ Shuriken sokáig szenvedett, mert nem volt meg neki a lemez, aztán megszerezte szerencsére). Egy randizós szám a halálkanyarba fordul, hogy vezetésbiztonságból adjon leckét a fiataloknak. Aradszky László azt énekli, hogy "Mikor a tarhonya virágzik / a csókod akkor lesz hiánycikk". A csúcspont számomra a mix kellős közepén az volt, hogy: "Nyisd ki a szívedet / már benned a helyem", sátáni kacaj. És ne feledjük, vannak tényleg jó számok, mármint jó jók, nem rossz jók; beattől rockon át diszkóig, köztük több a Quart beat- és újhullám-listájáról is ismerős lehet (az első összeállításában két csokker is részt vett, Suhaid és Kanada Káosz).

Ez a csokkermix, csakúgy, mint a két másik, egy-egy Magyarbuli felvezetésének készült; ezen a Brakecsokker kollektíva tagjai mellett mások is játszottak. Az elsőn például, amelyhez a freakmix csinált kedvet 2008-ban, a Bergendy zenekar lépett fel; újra megtanulták saját korai funkos számaikat, de persze legnagyobb slágereiket is eljátszották. A csapat nagyjából a Qualitons zenekar indulásáig, illetve az ő Kovács Katival közös koncertjükig működött (erről itt olvasható a beszámolónk). A mixek pedig eltűntek a Tilos Rádió szerveréről, de sokan keresték őket. Most majd újra felkerülnek a Mixcloudra, a másik kettő egy-egy hónap múlva.

A Brakecsokkerz kollektíva, balról jobbra: Suhaid, Haze, Kanada Káosz, Shuriken Forrás: Brakecsokkerz

A magyar ritkaságok itthoni gyűjtésében meghatározó kollektíva szerint "az iskolát mindannyiunk számára Titusz jelentette, a Portásfej mix a késő kilencvenes években vitathatatlanul minden idők elsőszámú csokkermixe." A közös munka megszakadása óta mindannyian készítettek hasonló válogatásokat: Suhaid & Haze: Nagy beatek a kis világból; Suhaid: Kovács Kati-mix; Shuriken: Soft Sighs; Kanada Káosz: Hungarobeat. Szerintük még mindig van értelme a magyar lemeztúrásnak. "Mindig azt hisszük, hogy több jó szám már nincs, pedig dehogynem, máig heti szinten fedezünk fel új dolgokat - nyilván ezek csak számunkra újak, hiszen régiek" - írták a Quartnak. És az is jó hír, hogy "sokáig hiányoltuk, de megjelentek a nálunk fiatalabb, elszánt gyűjtők és DJ-k, akik már néha minket is meg tudnak recsegtetni egy-egy szép találattal."