Nem fogja látni a combom

Stamusic, videoklip
Stamusic.: Clap videoklip
Vágólapra másolva!
Annyi magyar videoklip készül mostanában, hogy legutóbbi szemlénk óta összegyűlt egy tucatnyi. Feltűnik Kozsó is; Németh Juci vidám; vannak szép lányok, utcazenészek, lúzerek, kietlen földek. Néhány vacakot is mutatunk elrettentő példának.
Vágólapra másolva!

Fekete-fehér, vagyis inkább szép szürke; a Nemjuci búcsúklipje; a tagoknak a "nyirkos-pókos avarba" kellett feküdniük a forgatáson. Az Idiot Love Song mindennek ellenére egy vidám klip lett valamiért - na miért, elsősorban Németh Juci miatt. (A felirat eleinte vicces, aztán zavar, hogy sokat kitakar a képből.) Szabó Áron készítette.

Az új, slágeres brit house (lásd Disclosure) magyar helytartója, a Stamusic. klipjéről azt nyilatkozta a rendező: "Kamuzhatnánk sok mindent a koncepcióról, de szerintünk elég ha annyit mondunk: szép képek, szép lányok, menő zene!" A lányok táncolnak és tapsolnak, mert az a címe a számnak, hogy Clap. Az említett rendező Stámusz Dani, a Stamusic. duó fele, valamint Egry Krisztián.

Az utcazenészekből alakult Átjárók az Ébrenalvó klipjében ezt csinálja: Szentendre utcáin, no meg tetőkön zenél, hülyéskedik - kivéve a gitárszóló alatt, mert akkor a többiek unatkoznak. Ráadásul többször öltöznek át benne, mint az Elfújta a szélben, legalábbis a zenekar ezt állítja, nem ellenőriztem. A szám és a klip is tele van jó kis ötletekkel és ragadós jókedvvel. A rendező Zurbó Zsófi.

A Créme de la pop szvingesítve játssza a kilencvenes évek legnagyobb magyar slágereit: TNT, Hip Hop Boyz, Carpe Diem, Tunyogi Orsi és mások. Első klipjük a ShyGys Hello! feldolgozásához készült, és az egyszerű performanszvideó pont attól jó, amitől a szám: hogy jóleső hülyülés, pedig simán lehetne belőle ócska ripacskodás vagy fölényes gúnyolódás (ez utóbbit ugyan megérdemelné a szám, csak az eredmény nem lenne vicces). A slusszpoén az, hogy a háromnegyedénél megjelenik Kozsó, akinek ugye a ShyGyst is köszönheti a magyarság, többek között. A Créme de la pop énekese Gál Csaba "Boogie", több tagja a Maszkura és a Tücsökrajból lehet ismerős. A rendezők: Horváth László és Olgyay Ádám.

Ki ne álmodozna arról, amikor szól a vekker, vagy amikor nyakkendőt köt, idióta kollégája szórakoztatja, főnöke cseszegeti, hogy kibújik belőle a vad, gátlástalan rocker? A Perfect Pill klipjének főszereplője pont ezt teszi, aztán összetalálkozik ezzel a bizonyos rockerrel, és meglepő fordulattal összeverekszik vele. Azt nem mondom el, hogy ki győz, csak annyit, hogy valójában ez az összecsapás inkább szimbolikus síkon történik meg. Harangozó Vince és Szabó Levente készítette a klipet.

A Superliminal klipjének főszereplője még az előzőnél is nagyobb lúzer: a haj- és a fogmosás sem megy neki, a kutyaszarba persze, hogy belelép, egyetemi tanára pedig felpofozza. Aztán kiderül, miért: mert a Tetris rabja - az ősrégi, hordozható videójátékos formában (volt ennek valami neve is, nem?). Amikor ez tönkremegy, hősünknek felnyílik a szeme, és nehézségek árán ugyan, de másokat is visszarángat a Valóságba; ezt a valóságot pedig nem máshol, mint a Superliminal koncertjén lehet átélni a legintenzívebben. Az önirónia és börleszkes, illetve képregényes hangvétel miatt működik a Goitein Gergely és Kovács Péter rendezte klip.

Az Own Projectet elrettentő példának mutatom: hogy egy profin megcsinált, ha nem is eredeti, de elvben legalább izgi videót mennyire el lehet rontani. Egyrészt a dramaturgiával: "Juj, hova viszi ez a férfi a lányt? Akkor ők most szerelmesek, vagy nem, vagy mi van?" - kérdeztem az elején felajzva, ám mire megkaptam a választ (néhány mondat múlva ideírom), addigra már rég kitaláltam, viszont nem is érdekelt. Másrészt pedig a színészi játékkal; oké, klipekben nincsenek nagy elvárások, de azért a lány, akinek rettegnie kéne, ne úgy nézzen már ki, mint aki durcizik. Ez pedig lehet, hogy csak az én mániám, de mai fiatalok inkább ne énekeljenek arról, hogy jaj, a mai fiatalok így meg úgy! (A válasz, spoiler!: a végén férfi elássa a lányt, mert ez neki a gonosz kattanása, aztán lefényképezi őket a telefonjával kor- és kórkép gyanánt.)

Két nyomasztó klip kietlen földeken. A Gutenberg Halott számának Táncolj halál a címe. A néző először csodálkozik: a halál tán egy fehér ruhás lány volna? De aztán az arcát látva már érthető lesz. A faluszéli földön áll még egy karosszék is, és feltűnnek a zenekar tagjai különféle formációkba rendezve, persze holtan is. Ennyi pont elég egy kissé valószínűtlen, de nyomasztó videóhoz. Maga a zenekar írta, rendezte, vágta, csak az operatőr volt más. A Tegnapután apokalipszist váró klipjében (lásd lemezkritikánkat) van föld alá kikötözött ember, jelképesen lángoló ruhadarab, zenélő zenészek, kietlen földek, kereszt - a jelenetek egy része vizuálisan erős, kár, hogy más részük pedig nem ad semmit. A rendező Tischler Zoltán, itt lehet megnézni.

Két sportos klip. A Machine Mouse A pillanat című száma nem holmi egyszerű szám, hanem egy induló: a Budaörsi Kézilabda Club indulója. (Bár nehezemre esik elképzelni, ahogy a tömeg azt skandálja, hogy "az élet megy tovább, de a pillanat nem ismétli önmagát, bármerre is jár", vagy a többi, mélyértelműnek tűnő értelmetlen zagyvaságot). Ennek megfelelően Cseri Péter klipjében a zenekart és a sportolókat látjuk. Az elején ezerszer látott, ám profin megcsinált trükkök fokozzák a feszültséget; annál nagyobb csalódás, hogy mi jön: hát semmi. A sportolók sportolnak, a zenekar zenél, a zenekar autózik, vajon hova? Aki iszonyú kíváncsi, itt nézheti meg. Az IdiotSide ennél egy kicsit azért jobb videójában fiatalabbak a lányok, és korcsolyáznak, továbbá van némi történet is arról, hogy nem mindig a favoritok győznek. Sajnos a tenyérbemászó edző nem bűnhődik meg. Érdekes módon ebben a számban is roppant filozofikus a szöveg, csak nem a pillanatról szól, hanem hogy "eljött a perc".

Végül egy pénzkérő videó. A Kodály Method csapat, amelynek különleges klipjeivel gyakran foglalkoztunk e rovatban, egész estés filmet forgatna a Balatonnál, jellegzetes balatoni hangulatokat megidézve ismert és kevésbé ismert zenészekkel. Ezt a külföldön már bevett, itthon is terjedő módszerrel élve a közönséggel, rajongókkal finanszíroztatnák. Itt lehet pénzt adni, illetve megnézni, hogy különböző méretű adományokért cserébe mit kaphatunk. Szintén megszokott módon kuncsorgó videó is készült az akcióhoz: az Akela Ki ad nekem pénzt című számát dolgozzák fel a Supernem, Óriás, Shell Beach, Nigun, Turbo, Elefánt tagjai.