Elhunyt az ifjabb Everly testvér

elhunyt Phil Everly, 2011-es fotó
Vágólapra másolva!
74 évesen elhunyt az 1950-es évek szupercsapatának ifjabb tagja, Phil Everly. Az Everly Brothers sokat formált a rockzenén, a Beatlestől a Beach Boysig számos zenekar példaként tekintett rájuk.
Vágólapra másolva!
Phil Everly 2011-ben Forrás: AFP/Valerie Macon

Elhunyt Phil Everly, az Everly Brothers legendás amerikai rock együttes fiatalabb tagja, a kaliforniai Burbankben péntek este. A 74 éves zenész felesége szerint krónikus tüdőbetegségben szenvedett.

Philn Everly Don bátyjával nemcsak a korai rock and roll egyik legnagyobb és legjobb együttesét alkották, de máig utolérhetetlen vokáljukkal meghatározó hatást gyakoroltak a rockzene egész fejlődésére. A country és a rock and roll elemeit vegyítő zenéjük hatással volt a Beatles, a Hollies és a Beach Boys zenéjére, de és örökösüknek vallotta magát a Simon and Garfunkel is.

1957-ben jelent meg a Bye Bye Love című kislemezük, amely második helyre jutott a slágerlistán. Ezekben az években valósággal ontották magukból a jobbnál jobb dalokat, a Bye By Love mellett köztük volt a Wake Up Little Suzie vagy az All I Have To Do Is Dream is.

A hatvanas években aztán fokozatosan eltávolodtak az élmezőnytől és egymástól is. 1961-ben besorozták őket a haditengerészethez, és bár fél év után leszerelhettek, visszatérésük botrányba fulladt. Londonban Philnek egyedül kellett a színpadra állnia, mert Don a szállodai szobában túladagolta kábítószerrel. Albumaik egyre kevésbé fogytak, nőtt viszont a feszültség kettejük között. 1973-ban a színpadon verekedtek össze, ezután tíz évig még csak nem is beszéltek egymással. Csak 1983-ban, apjuk temetésén álltak ismét szóba, a kibékülést hatalmas sikerű nosztalgia-turné követte.

Albumaik száma meghaladja az ötvenet, életükről zenés darabot is bemutattak. Az Everly Brothers 1986-ban az elsők között került be a rock halhatatlanjai közé.