Pete Seeger, 1919-2014

Saratoga Springs, 2014. január 28.
2013. szeptemebr 11-i kép Pete Seeger amerikai folkénekesről, politikai aktivistáról, íróról a New York állambeli Saratoga Springsben rendezett koncertjén. A világszerte ünnepelt előadóművész 2014. január 27-én, 94 éves
Saratoga Springs, 2014. január 28. 2013. szeptemebr 11-i kép Pete Seeger amerikai folkénekesről, politikai aktivistáról, íróról a New York állambeli Saratoga Springsben rendezett koncertjén. A világszerte ünnepelt előadóművész 2014. január 27-én, 94 éves korában elhunyt. (MTI/AP/Hans Pennink)
Vágólapra másolva!
A legendás amerikai folkénekes, politikai aktivista és író kilencvennégy éves korában hunyt el New Yorkban. 
Vágólapra másolva!

Seeger meghatározó alakja volt az amerikai folkzene újjáéledésének, nevéhez olyan világszerte dúdolt dalok fűződnek, mint a Where Have All the Flowers Gone (Hová tűnt a sok virág?), a Guantanamera és a We Shall Overcome. Seeger a protest folk egyik legfontosabb alakja volt, aki a negyvenes években tűnt fel, majd a következő évtizedben a Weavers együttes tagjaként zenélt, ám tevékenységét jelentősen megnehezítette, hogy a McCarthy-korszakban baloldali elkötelezettségű zenészként feketelistára került. Mivel több mint egy évtizedig nem kerülhetett be a kereskedelmi televíziókba, az ország egyetemi kampuszait járta végig. "Megmutattam a gyerekeknek, hogy rengeteg olyan remek dal van az országban, amelyet nem játszanak a rádiók" - mesélte később. (Kezdetben valóban szimpatizált a szovjet típusú kommunizmussal, ám a sztálini terrorról érkező hírek, és a magyar forradalom leverése hamar kiábrándították, 1982-ben pedig már a lengyel Szolidaritás javára szervezett segélykoncertet.)

A hatvanas években aztán minden korábbinál népszerűbb lett, és az erősödő amerikai polgárjogi mozgalom hatására jelentős protest mozgalom vezéralakja lett. A leghíresebb dalai közül a Where Have All The Flowers Gone németül is világsláger lett Marlene Dietrich előadásában. Dalait (If I Had a Hammer, Turn Turn Turn) nála fiatalabb előadók dolgozták fel, hatását Bob Dylantől Joan Baezig számtalan zenész munkásságán lehet felfedezni (Dylan karrierjének elindításában is nagy szerepe volt). Felszólalt természetesen a fegyverkezési verseny és a vietnami háború ellen, továbbá a környezetvédelem is fontos volt számára. Több mint hat évtizedet töltött színpadon. Előadásmódjáért, hangszereléseiért és szövegeiért temérdek kitüntetést, elismerést kapott és 1996-ban bekerült a rock halhatatlanjai közé. Az idei Grammy-gálán is a lemezakadémia jelöltjei között volt. Seeger egészen haláláig aktív maradt, utoljára tavaly szeptemberben lépett fel New Yorkban, Neil Young, Willie Nelson, John Mellencamp és Dave Matthews társaságában. 2011 októberében még részt vett az Occupy Wall Street megmozduláson, és két évvel korábban pedig az Obama beiktatását köszöntő gálán is. Seeger felesége, Toshi tavaly júliusban halt meg, míg Pete hétfő éjjel halt meg egy a New York-i kórházban - ez utóbbit Kitama Cahil Jackson, a világszert ismert előadóművész unokája közölte.