Ahogy még soha senki - 2014 legjobban várt lemezei

Adele, énekes, brit, kitüntetés
A brit popénekes, Adele Károly hercegtől kapott kitüntetésével, mellyel a Brit Birodalom Rendjének tagjává vált, 2013. december 19.
Vágólapra másolva!
Mit tudnak a U2 tagjai ötven fölött? Képes lesz-e überelni sikereit Adele? Pharrell Williams a saját jogán is sikeres lesz, nem csak közreműködőként? És még ki mindenki jelentet meg új lemezt idén? Csupa olyan kérdés, amelyre az idén választ kell, hogy kapjunk.
Vágólapra másolva!

Tíz lemez, amit 2014-re ígérnek

Beck: Morning Phase (febr. 14.)

Idén lesz hat éve annak, hogy Beck utoljára rendes albumot jelentetett meg, de ahogy az azt megelőző két lemeze, úgy a Modern Guilt sem érte el a zenész előző évtizedbeli albumainak szintjét. Azóta producerként dolgozott mások lemezein, új albumán pedig a 2002-es, csendes-akusztikus Sea Change világához tér vissza, és klasszikus kaliforniai rocklemezről beszél. És ez csak az egyik az idei évre ígért két Beck-lemez közül, bár a másik még nincs kész. (A fenti szám egy önálló kislemezdal.)

Damon Albarn (március)

Mint arra már mások is rámutattak, Damon Albarn karrierje során csinált már az égvilágon mindent, egyedül szólólemezt a saját neve alatt nem. Most azonban ezt is kipipálja, és decemberben egy rövid teaser videóval igyekezett kedvet csinálni a lemezhez, melyen közreműködik Brian Eno és Bat For Lashes is. A stílusról Albarn csak annyit mondott, hogy a soul és a folk kombinációja lesz, tehát senki ne várjon ettől új Blurt vagy éppen Gorillazt.

U2 (április)

A U2 nem kapkodja el a dolgokat újabban: a How to Dismantle an Atomic Bomb óta eltelt csaknem teljes évtizedben mindössze egy új albumot jelentetett meg idáig, de most jó esély van arra, hogy a tavasszal még kövesse ezt egy újabb lemez is. A menedzserét, Paul McGuinnesst a közelmúltban lecserélő ír együttes várhatóan a februári Super Bowl szünetében jelenti majd be a részleteket, de azt régóta tudni lehet, hogy a producer Danger Mouse (Gnarls Barkley, Broken Bells), aki a Black Keys, a Gorillaz vagy Norah Jones lemezein is közreműködött már.

Frank Ocean (nyár)

A 2012-es év egyik legnagyobb durranása Frank Ocean Channel Orange című albuma volt, amely a modern „indie" R&B legsikeresebb lemeze lett. Az énekes azóta némiképp új irányt fedezett fel, hiszen arról beszélt, hogy a Beatles és a Beach Boys volt rá hatással, és utóbbi hallható is a Superpower című számban, amit Beyoncé új albumára írt. Az új albumról annyit tudni egyelőre, hogy ezen is dolgozik majd Danger Mouse, de állítólag Pharrell is felbukkan rajta majd, sőt, az sincs kizárva, hogy Beyoncé is viszonozza majd a szívességet.

The Foo Fighters

Dave Grohl zenekara 2012-ben szabadságra ment, de a hiátus nem tartott túl sokáig, hiszen most decemberben már újra koncertezett az együttes Mexikóban. A Foo Fighters lemezen is dolgozni kezdett, és Grohl olyanokat nyilatkozott, hogy „úgy csináljuk majd meg ezt a lemezt, ahogy azt még soha senki korábban" – vajon mire gondolhatott?

Pharrell Williams

2013 nem csak az az év volt, amikor Pharrel negyvenéves lett, hanem a sokak által már leírt popsztár eddigi legsikeresebb éve is lett egyben, amikor az év két gigaslágerében is ő énekelt, köszönhetően a Daft Punknak és Robin Thicke-nek. Így aztán újra nagy érdeklődés várja a második szólólemezét, melyről a Happy című dal a 24 órás interaktív klipnek köszönhetően szintén óriási nyilvánosságot kapott. Ha Pharrell továbbra is tartja a szintet, Kanye West és Justin Timberlake mellé csatlakozhat a legnagyobb mai férfi popsztárok panteonjában.

Adele

2011 egyértelműen Adele éve volt, miután a második albuma elképesztően sikeres lett, a következő évben pedig a Skyfall című James Bond-film betétdalával hallatott magáról újra. Utána az angol énekesnő jó érzékkel félreállt egy kicsit, no meg szülési szabadságra is ment, ám egyre több hír érkezett arról, hogy együtt dolgozik olyan producerekkel, mint William Orbit (Madonna, Blur), James Ford (Arctic Monkeys, Haim, sőt Florence + The Machine) és Kid Harpoon (Florence + The Machine), és idén már jöhet a lemez is.

Lily Allen

Jó sokat kihagyott Lily Allen is, akinek a második albuma öt éve jelent meg, azóta pedig inkább az anyasággal volt elfoglalva, valamint kiadót alapított, és még olyanokat is mondott, hogy nem is akar már annyira énekesnő lenni. Ez utóbbit azért nem vette senki sem túl komolyan, úgyhogy nem is volt meglepetés a tavalyi visszatérése a Hard Out Here című számmal, melyet régi tettestársával, Greg Kurstinnel közösen írt. Az új lemezen ez is rajta lesz, mint ahogy az Azealia Banksszel vívot Twitter-párharc is inspirált egy dalt, de a megjelenés további részleteit még nem tudni.

Lana Del Rey: Ultraviolence

Az unalmas énekes-dalszerzőnőből az internetet lángra lobbantó modern dívává változó Lana Del Rey nemrég egy rövidfilmmel és abban három újabb számmal is jelentkezett, és ennek apropóján jelentette be azt is, hogy az év végére várható lemez címe a Mechanikus narancsra utaló Ultraviolence lesz. Az énekesnő korábban arról is beszélt, hogy az előző album sikere után nehezen ment neki a dalszerzés, és nyilván nem könnyítette meg a helyzetét az sem, hogy jóval nagyobb rajongótábor várja az új lemezt, mint az előzőt.

Tool

Nyolc éve már, hogy a Tool nem adott ki új lemezt, pedig igen komoly rajongótábor várja azóta is a folytatást, melyről még 2012-ben azt nyilatkozták, hogy a munka felén már túl vannak. Tavaly aztán Danny Carey dobos jelezte, hogy legkorábban idén jelenhet meg a 2007-ben a Szigeten is játszó prog-metál zenekar új lemeze. Persze azon se lepődjön meg senki, ha esetleg még egy évet csúszik a folytatás, hiszen a híresen tökölős Tool az eddigi 24 év alatt mindössze négy lemezre volt képes.

További, már biztos idei lemezek:

Bruce Springsteen: High Hopes (január 14.)
Springsteen tizennyolcadik albuma, melyet felturbózott néhány korábbi lemezről lemaradt számmal is.

Broken Bells: After the Disco (február 3.)
A már többször is emlegetett Danger Mouse és James Mercer (The Shins) alkalmi duójának második lemeze, melynek a beharangozó számát még az előző év 50 legjobb dolga közé is beválasztottuk!

Katy B a Szigeten Fotó: Mudra László - Origo

Katy B: Little Red (február 3.)

A brit klubszíntérről kikerült énekesnők egyik legsikeresebbje a Szigeten azt mondta nekünk, hogy az új lemezén már egy saját lábán is megállni képes felnőttet hallhatunk.

St. Vincent: St. Vincent (február 25.)
Az énekes-dalszerzőnők közül az egyik legelismertebb, ez immár a negyedik albuma lesz.

The Wu-Tang Clan: A Better Tomorrow
RZA még novemberben hat hétre saccolta a műfaj egyik legfontosabb együttese visszatérő lemezének befejezését, noha eredetileg az Enter the Wu-Tang című első lemez húszéves évfordulójára szánták, de azzal már elkéstek. Ha minden igaz, ez lesz a Wu-Tang Clan búcsúja is.

Forrás: AFP/Andrew Cowie

Kylie Minogue

Se megjelenési dátum, se cím nincs még, de biztosra vehető, hogy az énekesnő tizenkettedik albuma valamikor az év elején megjelenik, a sok közreműködő között pedig természetesen Pharrell neve is ott lesz.

The Horrors
A brit zenekar tavalyra ígérte a negyedik lemezét, de még a nyáron áttolta 2014-re, úgyhogy vélhetően az év első felében meg is jelenik még a lemez, mely ígéretük szerint torzabb és durvább hangzású lesz az előzőnél.

Kelis: Food (április)
Nas volt felesége négy év után tér vissza, remélhetőleg nagy formában. Az optimizmusra az ad okot, hogy David Sitek (TV On The Radio) segíti őt ebben, bár neki lesz dolga idén a szintén lemezt ígérő saját zenekarával is.

Forrás: Azealia Banks / VEVO

Azealia Banks
Az egyre fárasztóbban provokatív rapperlány ugye 2012-re ígérte a még mindig hiába várt bemutatkozó lemezét, és még a Sziget-fellépését is lemondta tavaly, szóval a legkevesebb, hogy egy megbízhatatlan alak, de most hátha tényleg.

Mastodon
Bár a megjelenésről még semmit sem árultak el, novemberben már azt mondták a tagok, hogy a „kísértetiesnek" ígért lemez gyakorlatilag kész, és az egyik legsikeresebb 21. századi metálzenekar ezzel új szintre léphet.

Természetesen lesz még a fentieken túl is rengeteg lemez az idén, de Beyoncé és David Bowie tavaly bebizonyították, hogy nem feltétlenül kell nagydobra verni a megjelenést, és komolyabb promóció nélkül is sikeres lehet egy album. Könnyen lehet például, hogy Kanye Westnek idén is lesz lemeze, ígért is valami hasonlót, de mivel nem szokása egymás utáni években lemezeket megjelentetni, nem lepődnénk meg, ha inkább csak jövőre jönne új albummal. Még kevésbé szabad bízni a Metallicában, amely ugyan idén dolgozik már az új lemezén, de vélhetően csak 2015-ben hallhatja majd azt a világ.