Macaulay Culkintól ne kérj pepperonit

The Pizza Underground, Macaulay Culkin
Vágólapra másolva!
Macaulay Culkin, az egykori gyereksztár meglepő szerepben bukkant fel: a Pizza Underground vicczenekar tagjaként.
Vágólapra másolva!

Az ötlet, hogy a Velvet Underground és Lou Reed leghíresebb dalainak szövegét átírják úgy, hogy a pizzáról szóljanak (mégpedig alaposan, vagyis nemcsak egy-két helyre beszúrva, hogy "pizza"), önmagában is biztosan megért volna néhány blogbejegyzést a vicces hülyeségekre mindig fogékony internetezőktől. Azonban az, hogy Macaulay Culkin, a Reszkessetek, betörők és más filmek egykori, később drogproblémákkal küzdő sztárja is tag a Pizza Undergroundban, komoly publicitást szerzett a zenekarnak.

Először az a hír járta be a világsajtót, hogy egyáltalán van ez a dolog, és hogy innen ingyen letölthető egy 9 perces demófelvétel, összesen kilenc dal pizzás változatával (medley formában, vagyis szünet nélkül egymás után játszva). Őszintén szólva nem bírtam az egészet végighallgatni, de szerencsére most megérkezett egy videó is, a zenekar első koncertjének felvételével. Ez jóval szórakoztatóbb, mert lehet látni a színfalak mögött (például Culkin otthonában) röhögcsélő, de a színpadon komoly fejet vágó, napszemüvegbe bújt tagokat; meg például azt, hogy tényleg, a dobot egy pizzás doboz helyettesíti. Macaulay Culkin a legvégén lép elő, még egy szólót is lenyom a kazu nevű pofonegyszerű hangszeren.

A színészen-művészen kívül az East Village-i antifolk színtér jól ismert tagjai játszanak a zenekarban. Mint azt a csengettyűkön játszó Phoebe Kreutz a Vulture-nak elmondta, az ötlet 2012 elején született: ő és férje, Matt Colbourn, valamint Deenah Vollmer (a pizzásdoboz-dobos) turnézás közben, a vonaton szórakoztatták magukat ezekkel a feldolgozásokkal. Aztán Deenah barátján keresztül ismerték meg Culkint mint a 3MB művészkollektíva tagját, és ő megkérdezte, beszállhatna-e.

Bár most, hogy híresek lettek, mindenféle ajánlatokat kapnak, még nem tudják, hogy meddig csinálják az egészet. Nem akarják, hogy elfáradjon a vicc, és kiterjeszteni sem akarják. "Eljátszottunk a Rolling Stonesszal is, de valahogy az túl generikus lett. A pizza nagyon specifikus téma, és a Velvet Underground annyit énekelt arról, hogyan adod meg magad a szenvedélyeidnek, hogy ezt nagyon gyümölcsöző módon lehet összehozni a pizzával." Szóval a jövő bizonytalan; mindenesetre december 13-án adnak ingyenes koncertet Brooklynban, ahol még ingyen pizza is lesz, amíg el nem fogy.