A popzene újra okos lett - Tegan & Sara a Quartnak

Tegan & Sara kanadai indie rock duo, Lollapalooza 2013
Vágólapra másolva!
Hétfő este lép fel a Dürer-kertben a két ikerlányból álló kanadai duó, az idén karrierje legsikeresebb lemezével jelentkező Tegan & Sara. Az először nálunk járó zenekarból Tegan Rain Quin válaszolt emailben a kérdéseinkre, és elmondta, hogy miért nem igaz, hogy eladták volna magukat, és hogy mennyivel jobb most zenésznek lenni, mint tizenöt éve.
Vágólapra másolva!
Balról Sara, jobbra Tegan Forrás: AFP/Getty/Theo Wargo

Vállaltan kommerciális lemezt csináltatok, miért döntöttetek így?

Tizennégy év zenélés és hat album után úgy éreztük, itt az ideje, hogy valami drasztikusan másba fogjunk. Eddig is változtunk azért lemezről lemezre, de most nyilvánvalóbb változást szerettünk volna. Úgy érezzük, hogy a zenekarunk megérdemli, hogy még több ember ismerje meg. A mainstream rádiók továbbra sem változatosak eléggé, de ahelyett, hogy emiatt panaszkodnánk, úgy döntöttünk, hogy inkább beszivárgunk és próbálunk a helyzeten változtatni. Van továbbá még millió hely, ahol sosem koncerteztünk eddig, és a világ minden részén vannak rajongóink. Annak érdekében, hogy elérhessük őket, nagyban kellett gondolkodnunk és nagyobbnak kellett lennünk. Így tettünk, és most nagyobbak is vagyunk.

Elégedettek vagytok a Heartthrobra érkezett reakciókkal?

Abszolút, ez az eddigi legerősebb lemezünk. A dalok erőteljesek és érzelmesek, és nagyon szeretjük játszani őket élőben. Nagyjából mindent kihúzhattunk a kívánságlistánkról, mindezt alig egy év alatt. Évekkel hosszabbítottuk meg a zenekar létezését, és ez mind a rajongóinknak, mind pedig nekünk tök jó hír!

Volt már olyan, hogy azt érezted egy kedvenc zenekarodról, hogy eladta magát?

Soha. Szerintem azok, akik az „eladja magát" kifejezést olyan zenekarokra használják, amelyek tehetségesek és fejlődnek, szimplán lusták és abszolút semmi fogalmuk nincs arról, hogyan is működik a zene. Arra biztatni egy zenekart, amit szeretsz, hogy maradjon kicsi, ne változzon és csak olyan zenét csináljon, ami neked tetszik, az röhejesen önző.

Tegan a színpadon Forrás: AFP/Getty/Theo Wargo

Mely popelőadók voltak rátok hatással a Heartthrob készítésekor?

Mindegyik. Szerintem a popzene szuperérdekes. Nagyon sok időt töltöttem fiatalkorom lemezeivel: Cyndi Lauper, Kate Bush, Bruce Springsteen, Depeche Mode, Erasure, Ace Of Base stb. De hallgattam sok új dolgot is, így Gotye, Florence And The Machine, Fun., Naked And Famous, Alicia Keys, Rihanna stb. Jelenleg a zene rendkívül izgalmas, az emberek rengeteget kísérleteznek a műfajukon belül. Felbátorodtunk, és úgy éreztük, hogy kockáztathatunk, hiszen mások is ezt tették. A popzene újra okos lett.

Nem nehéz úgy fenntartani egy zenekart, hogy te és Sara más városban laktok?

Már tíz éve nem lakunk ugyanabban a városban, és úgy tűnik, mindkettőnknek megfelel így. Sok időnk van magunkra, és a távolságnak köszönhetően elég időt tudunk egymástól távol tölteni. Egy testvérzenekarban ez fontos, hogy a saját ötleteinken tudjunk dolgozni, és meglegyenek a saját barátaink, zenéink stb.

Vannak olyan elemei a zenéteknek, ami szerinted jellegzetesen kanadai?

Nem hinném. De talán mégis? Mert szerintem a kanadai zene mindig is önelemző és fajsúlyos volt, tehát ebben az értelemben van bennünk is kanadai.

Tegan a színpadon Forrás: AFP/Getty/Theo Wargo

Az első albumotok 1999-ben jelent meg – mi jelenti számodra a legnagyobb változást azóta a zenei közegben?

Az, hogy érezhetően kevésbé szexista és homofób. Kevesebb a műfajok közötti megkülönböztetés is. A rádió nyitottabb a változatosságra, a sajtó tájékozottabb. Az irányítás pedig az embereknél, rajongóknál, zeneszeretőknél van, mert ők döntik el, mit szeretnének. Több a lehetőségük az izgalmasabb zenéknek.

Végül mely lemezeket szeretted a legjobban az idén?

Austra: Olympia
Diana: Perpetual Surrender
Chvrches: The Bones of What You Believe
Lucius: Wildewoman
Lighting Dust: Fantasy
Sombear: Love You In the Dark
Savages: Silence Yourself
Paramore: Paramore