Justin Bieber graffitiforradalmat robbantott ki

Justin Bieber, graffiti, Brazília
Vágólapra másolva!
Justin Bieber mostanában graffitizéssel menekül a nyomasztó valóság elől. Brazíliában megbüntetik, Kolumbiában pedig rendőrök védték - míg a helyi fiatalokat ugyanezért üldözik.
Vágólapra másolva!

"Én így menekülök", mármint a valóság elől - írta az Instagramra Justin Bieber a Brazíliában, Rio de Janeiróban készített graffitije mellé. Ez sajnos egy majomszerű fekete férfit ábrázol, meglehetősen rasszista rajznak tűnik. Ráadásul pénzbüntetés várhat rá festménye miatt. Bieber azt állítja, hogy csakis engedéllyel fúj, és senkinek sem ajánlja, hogy magántulajdont firkáljon össze - Rio de Janeiróban viszont a kísérői nem találták elég biztonságosnak a kijelölt területet, és máshová mentek graffitizni, ahol nem lett volna szabad.

Még komolyabb hatást váltott ki október végi graffitizése Kolumbiában. A Huffington Poston megjelent írásában Aldo Civico egyenesen a "graffitiforradalom" szót használja. Itt az történt, hogy Bogotában egy előkelő környéken jelöltek ki számára egy falat, és rendőrök vigyáztak rá, még a forgalmas út egyik sávját is lezárták azért, hogy nyugodtan alkothasson egy marihuánalevelet és egy kanadai zászlót.

Az országban azonban számos helyen tiltott a graffitizés (ott is, ahol Justin Bieber csinálta), a rendőrök pedig folyamatosan zaklatják a tilalmat megszegő fiatalokat. Sőt, 2011 augusztusában megöltek, közelről hátba lőttek egy 16 éves fiút. Érthető tehát, hogy a tévében is bemutatott felvétel felháborította a graffitizőket. Először csak az interneten keltek ki a kettős mérce ellen, és olyan hatásosan, hogy a kolumbiai rendőrség vezetője egy interjúban nem vandalizmusnak, épp ellenkezőleg: az önkifejezés művészi formájának nevezte a graffitizést, és arról beszélt, hogy a rendőrségnek és a társadalomnak változtatnia kell a hozzáállásán.

Aztán az utcán folytatódott a graffitiforradalom. Először Bogotában szállta meg a Justin Bieber számára kijelölt környéket 300 fiatal, és 24 óra alatt 700 graffitit fújtak fel. Természetesen kivonult a rendőrség, el akarták kobozni a festékeket; de amikor emlékeztették őket arra, hogy ezt Biebernek nem csak hogy szabad volt, hanem még meg is védték közben, akkor elálltak a szándékuktól, egyesek még segítették is a graffitizőket. Majd hasonló történt Medellinben, Caliban, és újabb megmozdulásokat szerveznek más kolumbiai városokban is. "Justin Bieber hatására öntudatra ébredtünk; realizáltuk, hogy vannak jogaink, hogy egy mozgalmat alkotunk" - mondta a kolumbiai hiphop egyik úttörője, Don Popo. Arról egyelőre nincs szó, hogy legalizálnák a graffitit, ám a Huffington Post szerzője szerint legalábbis megmutatták, hogy ez egy legitim dolog.