Tánchoz vágva

Four Tet, Balaton Sound, vasárnap, Zamárdi
Vágólapra másolva!
Ha Four Tet bármit csinál, a zenével foglalkozó internet legalább fele elájul, szerintem sokszor túlságosan is. De ezúttal csatlakozom: új mixe tényleg pompás.
Vágólapra másolva!

A Ninje Tune Solid Steel című rádióműsora mostanában ünnepli 25. születésnapját, vendégeiket ezért arra kérik, hogy csináljanak valami szokatlant. Four Tet például kiadatlan editekből rakott össze kétórás, a Soundcloudon meghallgatható és letölthető mixet. Ez itt kb. az jelenti, hogy a hatékony táncoltatás céljából az eredeti szám groove-ját kiemelik, nem egy esetben egy-egy rövidebb részletét ismételgetik hosszan, és erre jönnek rá a dalra jellemző vokálok és egyéb dallamelemek, többé vagy kevésbé újravágva. Az editek elsősorban dj-k eszköztárába tartoznak, és van, hogy ők maguk készítik ezeket (ennek egyik úttörője, a dj-zés egyik legendája, Ron Hardy is szerepel a mixben két edittel). Megjelenni nem is nagyon szoktak, bár van, aki művészi fokon űzi ezt, illetve mostanában sok a neten végzi.

Four Tet válogatásában rengeteg szuper edit szerepel; olyan jól működnek, hogy ha nem figyelsz, észre sem veszed, hogy ezek újravágott verziók. Főleg soul, funk, diszkó, de van sok minden más is: itt egy kis hippiskedés, ott dögös jazz, amott egy erősebb electro- vagy house-blokk stb. A keverésben nagy trükközések nincsenek, a szelekció lényeg. A kimagaslóan legjobb rész 1:29-nél jön: a Canned Heat eredetileg is pszichedelikus hatású slágeréből, az On The Roadból Daphni vágott össze egy szívhez szóló, mániákus, teljesen betépett verziót, amiben tíz percen át szinte semmi nem történik, de én még egyszer ennyi ideig is simán elhallgatnám.