Haldokló csillagok elhaló dallamai

Chris Herbert: Wintex-Cimex 83 lemezborító
Vágólapra másolva!
"Radarok, haldokló csillagok, repüléstan, a troposzférában pislákoló, gyengélkedő rövidhullámok, JG Ballard szelleme" - állítólag ezek inspirálják Chris Herbertet.
Vágólapra másolva!

A birminghami zenész Wintex-Cimex 83 című, innen letölthető lemezét kézenfekvő ún. kísérleti zenének nevezni, de aki hallott valaha akár csak két-három drone ambient, glitch vagy ilyesmi albumot (mondjuk Tim Heckertől), az nem fog meglepődni a felhasznált hangokon, nincs itt igazán kísérletezés, de nem is baj. Tiszta és kissé bekoszolt, lebegő hangok, finom zörgések, zúgások, ilyen-olyan kis elektronikus hangocskák népesítik be a négy hosszú darabot. Van, amelyikben nem olyan nehéz felismerni valami elhaló, vagy éppen kialakulóban lévő dallamot; máshol inkább az alig változó lebegés a zene.

Ha kritikát írnék róla, nehezen tudnám megfogni, hogy mi az, ami miatt ez jobban tetszik a hasonló, az "undergroundban" nagy számban születő zenéknél. Szerencsére ez egy ajánló, úgyhogy legyen elég annyi: nagyon szép és szépen szóló lemez ez, benne van minden, ami miatt ez azt irányzatot szeretni lehet. A címe egyébként egy 1983-as, egészen idén nyárig titkos NATO-szimulációból jön: azt játszották le, hogy mi történne, ha a szovjet blokk vegyi fegyverrel megtámadja Nagy-Britanniát, mire a NATO "korlátozott atomcsapással" felel. De ez sokat nem segít a zene értelmezésében; ha már, akkor inkább a haldokló csillagok és a rövidhullámok. (A letöltés kicsit bonyodalmas: be kell rakni a lemezt a kosárba, check out, adatokat megadni, és aztán küldik e-mailben a kódot.)