Mit keres ez a lány a gépemen?

ALB: Whispers interaktív videoklip
Vágólapra másolva!
Nahát, csak nem egy újabb interaktív klip? De bizony - vagy azt is mondhatjuk, hogy annak pont az ellenkezője, mert mi nem irányítunk semmit, hanem... pont ez a poén.
Vágólapra másolva!

A francia ALB Whispers című klipjének megnézéséhez a honlapról kell letölteni egy 150 megás fájlt. (Állítólag a beikszelendő Terms & Conditions lelő néhány meglepetést, de úgysem olvassa el senki.) Az .exe fájl elindítása után megnézhetjük a videót, amelyben a család vacsorázik, csak az elgyötört apa szenved a zuhany alatt, a nappaliban pedig egy hatalmas kocka. Kibújik belőle egy lenge ruhás lány, majd megint és megint; kard van náluk, pajkoskodnak. Eleinte csak olyan többé-kevésbé ártatlan dolgokat, mint tojástörés, ágyon ugrálás, ruhák között turkálás - majd lekardozzák a játékmacit, meggyilkolják az aranyhalat, és persze, hogy a megtalált pisztoly is elsül. A lezárásban minden a helyére kerül. Mivel egy 150 megás fájlt csak úgy letölteni és elindítani kevesen szoktak, ezért a rövidke kedvcsináló videó alatt lelőjük a poénokat - de akinek van ideje, annak tényleg érdemes inkább megnéznie a Casper Balslev által rendezett videót, avagy "elmerülnie a tapasztalatban".

Szóval a zárás az, hogy a lány, akiről kiderül, hogy a valóságban az apa tanítványa, lekardozza őt, majd ránk néz, ki a képernyőről. És most jön az igazi móka: a program, hiszen megengedtük neki, úgy alakítja át a gépünket, mintha a lány a mi szeretőnk volna. (Amúgy Helen Sorensen a neve, fent van a Facebookon is). Lesz például egy Personal című mappánk tele az ő - tényleg hitelesnek tűnő - amatőr fotóival. Megnyílnak a nekünk küldött e-mailjei, szintén jól, életszagúan megírva - leszámítva azt, hogy amikor arról van szó, hogy "a taxiban hagytam a bugyimat", akkor ott van egy link, hogy a párizsi ALB-rajongók hogyan találhatják meg a bugyit, és nyerhetnek ezzel exkluzív vinylt. A legdurvább az, hogy az asztalon a nagy háttérkép szintén Helen fotója lesz. Valamit nyomtatni is akarna a program, de ez maradjon titok, mert nincs nyomtatóm. Összességében okos ötlet, jól megvalósítva - leszámítva magát a meglehetősen jellegtelen számot -, és pont az interaktivitás ellenkezőjével éri el hatását.