Hogy kerül Rumcájsz a country fővárosába? Natural Child interjú

Natural Child zenekar
Vágólapra másolva!
A 2009-ben alakult Natural Child zenéjében rock és garázsrock, blues és punk keveredik. A garázsrockból indult zenekar egyre inkább a rockzene gyökerei felé fordul; az évek során erőteljesebb lett a blues, keményebb a rock, és ezek mellett a country is megjelent. Lemezeiket itt lehet meghallgatni. Első európai turnéjuk október 14-én, hétfőn ér Budapestre (részletek itt); ennek apropóján, telefonon beszélgettünk Seth Murray gitárossal.
Vágólapra másolva!

Nashville a country zene fővárosa. Mennyire határozza ez meg a hétköznapokat?

Nashville-ben minden countryból van. Vagy az abból befolyt pénzből. Sok helyen, főleg a hivatalokban, a Peace In The Valley a "kapcsolásig kérem szíves türelmét" dal. A country az életemet is meghatározta, ugyanis nagyfaterom kiváló zenész volt, Red Foley-val meg Hank Williamsszel zenélt együtt. Sok ismert ember megfordult a nála rendezett, híres, reggelig tartó zenés ivászatokon, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, egyszer-kétszer Elvis is eljött. Erről apám tudna sokat mesélni. Egy ilyen buli reggelén szívtam először, lehettem vagy 9-10 éves. Anyám átszalasztott valamiért, még mindenki aludt, csak Willie Nelson üldögélt a kertben, és megkínált a cigarettájából. Kérdeztem, mi ez. Annyit mondott, Isten ajándéka a szenvedő emberiségnek.

Natural Child Forrás: Flickr/Bekah Cope

A zenétek fokozatosan átalakult. Tulajdonképpen milyen zenekarként, milyen céllal alakultatok meg 2009-ben?

Azért alakultunk, mert már egyetlen igazi rock and roll banda sem létezett. A műfajt az elmúlás fenyegette, mi pedig elhatároztuk, hogy megmentjük. Szóval mi vagyunk az utolsó rock’n’roll együttes a világon.

Én persze tudom, hogy ti vagytok a legjobb rock’n’roll zenekar a világon, de ez a nyilvánvaló kisebbrendűségi érzésből fakadó önfelmagasztalás inkább más műfajokban jellemző, monjduk a rappereknél.

Hé! Mi vagyunk Keith Richards lányának kedvenc zenekara! Járt is nálunk egyszer a csaj. Kiderült, hogy a basszusgitárosokat szereti. Neki mindegy, csak basszusgitáros legyen, és az se számít, ha csaj.

Esetleg az apjával találkoztatok?

Csak telefonon beszéltem vele. Pont akkor hívta a lányát, amikor Wesszel [a Natural Child basszusgitárosa] gyakoroltak, így én vettem fel. Akkor mondta, hogy mi vagyunk a világ második legjobb rock'n'roll zenekara.

Első, 2011-ben megjelent nagylemezetek címe 1971. Miért pont ez?

1971 a rock'n'roll legjobb éve volt. Például akkor alakult az őspunk New York Dolls. Akkor jelent meg Hendrix és Janis Joplin utolsó stúdióalbuma, meg a Doors utolsó lemeze Jim Morissonnal. Aztán volt Black Sabbath-, Led Zeppelin- meg Rolling Stones-lemez. Olyan híres számok köthetők ehhez az évhez, mint az Imagine, a Stairway To Heaven, a Brown Sugar vagy az L.A. Woman. Sorolhatnám napestig...

Meglehetősen sokat változtatok 2009 óta, nem csak zeneileg, de külsőleg is. Mintha a megjelenésetek együtt változna a zenétekkel. Merre tart a Natural Child a zene és a divat terén?

Zeneileg mindenféle műfaji keretek áthágása a cél. Divat szempontjából csak a három őstag tekintetében merek nyilatkozni. Én a kamionos country rocker stílust képviselem; a dobosunk, Zach a középnyugati benzinkutas divatot követi; Wes pedig egy cseh rajzfilmfigurára, egy Rumcájsz nevű torzonborz erdei rablóra kattant rá.

Hogy került a Rumcájsz Nashville-be?

Wes családja cseh származású. Nem szakadtak el a cseh kultúrától, tartják a kapcsolatot az őshazával, Wes persze főleg a cseh sörökkel, meg a rajzfilmekkel. Természetesen kiválóan beszél csehül.

Nagy meglepetésre egy pedal slide gitáros meg egy orgonista csatlakozásával nemrég öt tagúra bővült a zenekar.

Igen, ez minket is meglepett. Nekem két hétbe telt, míg észrevettem, hogy öten vagyunk, de Wes még mindig nem tudja.

Miért volt szükség plusz tagokra?

Luke és Benny kábé egy éve csatlakoztak hozzánk. Teljesebbé teszik a hangzásunkat, és lehetőséget adnak arra, hogy új irányokba is elkalandozzunk.

Kik vannak nagy hatással a Natural Child hangzására?

JJ Cale, Rolling Stones, Neil Young, Bob Dylan, Chuck Berry, Miles Davis.

Képzeld el, hogy a jazz fővárosába, New Orleans-ba születsz!

Bandleader vagyok egy fekete big band élén, és úgy hívnak minket, hogy Denatured Child.