Vágólapra másolva!
A zenész alapító tagja volt a zenekarnak, amelyben 1971-ig játszott, 69 éves korában halt meg.
Vágólapra másolva!

Az 1967-ben alakult Hungária vezetője Fenyő Miklós volt, és ebben kezdettől fogva gitározott Csomós Péter, aki az együttes két albumán - Koncert a Marson (1970) és Tűzveszélyes (1971) is játszott, de a Mystral, a Syconor és a Radics Béla-féle Tűzkerék zenekarban is játszott. "Rendkívül muzikális volt, nagyon jól, ösztönösen énekelt, másrészt ügyesen gitározott, ami azért is fontos volt, mert én zongoráztam. A közös örömzenélgetés során derült ki, hogy zeneileg és emberileg is jól passzolunk egymáshoz. Ezután hívtam az alakuló Hungáriába" - idézte fel az MTI-nek egykori zenésztársa, Fenyő Miklós. Elmondta, hogy akkoriban, a hatvanas évek közepén mindent autodidakta módon tanultak meg a zenéről, nem volt semmiféle irodalmuk hozzá, sem pedig hozzáférhető rendszeres tanulási lehetőség. "Amikor először találkoztunk, akkor még egy amatőr zenekarban játszottam, és egy fellépésen elegyedtünk szóba".

Csomós később külföldre távozott: a nyolcvanas-kilencvenes években Norvégiában zenélt. A Hungária ősfelállása - Fenyő Miklós (ének, zongora), Csomós Péter (ritmusgitár, ének), Klein László (basszusgitár), Matlaszkovszky Miklós (szólógitár) és Tóth József (dob) - még egyszer, utoljára 2005-ben a Margitszigeten színpadra lépett; Klein 2009-ben hunyt el. "Akkor több mint három évtized után játszottunk újra együtt így, és ez volt az utolsó alkalom is" - mondta Fenyő Miklós.

Csomós Péter tavaly szeptemberben még fellépett a Petőfi Csarnokban az Égi Zenekar Fesztiválon, amelyen Radics Bélára, Barta Tamásra és Bencsik Sándorra emlékeztek. (Csomós Bartával a Hungáriában, Radiccsal a Tűzkerékben zenélt együtt). "Nagyon fog hiányozni mindenkinek, aki szerette. Nyugodj békében Csomi!" - búcsúzott el tőle szerdán Facebook-oldalán Fenyő Miklós.