Jön a massza! - a Holydrug Couple koncertje a Kuplungban

The Holydrug Couple
Vágólapra másolva!
Október 22-én este a chilei Holydrug Couple cerebrálta a Holalo által szervezett háromrészes pszichedelikus rituálé második felvonását. Múltkor azt írtuk, hogy meg kellene menteniük a haza becsületét, és szerencsére meg is mentették. Elég volt kiengedniük a masszát a hangszerekből.
Vágólapra másolva!

Attól függetlenül, hogy Chile mennyire modern ország vagy Santiago mennyire cool város, Magyarországról nézve csak egy távoli egzotikus hely, ahonnan fura zenéket várunk. Mert most értitek, ott az az elcseszett Atacama-sivatag, bekészült indiánok, szekták a dzsungelben, kizárt dolog, hogy ebből valami konform zenekar másszon elő. A Holydrug Couple a felszínen lehet, hogy bluesszal ügyeskedő zajos zenekar, de érezhető ebből a messzeségből valami a zenéjük központjában, valami megmagyarázhatatlan transz felé terelő homályos erő. És ez élőben még jobban megmutatkozik.

Külön számokról nem is érdemes beszélni, az egész koncert egészként nehezedik az emberre. A dob, a gitárok és a szintetizátor együtt kavarog sűrű masszaként, aminek változik a színe, az alakja, az állaga, de végig ott hömpölyög a teremben és valahol mindig ugyanaz. Ami a Psychic Illsnél görcsös és hatástalan erőlködésnek tűnt, ami unalomba fulladt; az itt ösztönösen kialakult és könnyedén beszippantott. Az az igazság, hogy nem is igazán tudom mi történt a színpadon, mert azon kaptam magam, hogy folyamatosan becsukom a szemeimet, hogy még jobban átadjam magam a zenének. Amikor felnéztem, akkor mondjuk általában négy laza fiatal srácot láttam, akik mindenféle pózolás nélkül, mosolyogva csinálják azt, amit mindennél jobban szeretnek.

Forrás: Melómanos Magazine / Flickr CC

Ha megpróbálom szétszálazni ezt a sűrű élményt, amit a koncert nyújtott, akkor igazából semmi ördöngősség nincs. Középtempós bluesos rockszámok hatalmas zajfüggönybe csomagolva, ami pont elég gyakran tud olyan piciket változni, hogy még fenntartsa a figyelmet. Hol egy gitárfutam lóg ki, hol az orgonahangok lesznek érdekesek, hol az ének szólal meg váratlanul, de semmi olyan nincs benne, ami nagyon kísérleti lenne. Kicsit olyasmi ez, mint a Tame Impala, csak nem slágercentrikus, bár ki lehet emelni azért erősebb számokat. A Holydrug Couple egyszerűen egy fasza zenekar, akik élőben tudnak igazán bizonyítani, és nem bitorolják jogtalanul a pszichedelikus jelzőt. Ismerik a massza minden titkát.

Szóval a Sacred Bones kicsit fellélegezhet a budapesti reputációjával kapcsolatban, várjuk a mindent eldöntő utolsó etapot.

A-