Elhunyt Lou Reed

Lou Reed, meghalt Lou Reed
Vágólapra másolva!
A Velvet Underground egykori tagja, és a rock egyik legendás egyénisége 71 éves korában hunyt el, halála oka egyelőre nem ismert, de a jelentések megemlítik, hogy májusban májátültetésen esett át.
Vágólapra másolva!

Lou Reed 1942-ben született egy brooklyni zsidó családban, és hallás alapján tanult meg gitározni tizenévesen. Egyetemi tanulmányai után dalszerzőként kezdett dolgozni a Pickwick Recordsnál, majd 1965-ben alapította meg John Cale-lel a kezdetben Andy Warhol által menedzselt Velvet Undergroundot, amely avantgárd zenei hatásokat és a nyers, zajos rockot is magába olvasztva eleinte csak kultkedvenc lett, de feloszlását követően a rocktörténet egyik legnagyobb hatású zenekarai közé emelkedett. Ebben kulcsszerepe volt a gitáros-énekes Reed szövegeinek is, aki miután '70-ben kivált a Velvet Undergroundból, Angliába költözött, ahol szólóban is rendkívül sikeres lett. Legismertebb albuma a David Bowie produceri irányításával készült, 1972-es Transformer volt, ezen található legnépszerűbb slágere, a Perfect Day, illetve a Walk On The Wild Side is.

Reed ezekben az években óriási hatással volt a glam-, punk és art-rock előadókra, és a hetvenes évekbeli kultuszához drogokról és szexuális kicsapongásokról szóló dalszövegei is hozzájárultak. További fontos lemezei ebből az időszakból a Berlin (1973) és a Coney Island Baby (1975), míg a szintén '75-ös, kísérleti Metal Machine Musicot egy időben minden idők legrosszabb lemezei között emlegették, de az utókor már jóval kegyesebb. Későbbi karrierje már egy érett, letisztultabb zenészt mutatott, kereskedelmileg is sikeres lemezekkel, és aki egy rövid ideig újra együtt dolgozott egykori Velvet-es társával, John Cale-lel, és a Velvet Underground is újra turnézott. Reed háromszor játszott Budapesten (ebből egyszer a Szigeten), míg a kétezres években Laurie Andersonnal való házassága, illetve a Metallicával közösen felvett Lulu című lemez miatt került a hírekbe. Utolsó szólólemeze a 2007-es Hudson River Wind Meditations volt, amely meditációs zenéket tartalmazott. Idén májusban jelentették be, hogy Reed tavasszal életmentő májátültetésen esett át Clevelandben, akkor Anderson azt nyilatkozta: "Nem hiszem, hogy valaha is száz százalékosan felépül ebből, de néhány hónap múlva újra aktív lesz." Reed halálhírét a Rolling Stone jelentette be október 27-én, magyar idő szerint délután. A halálhírt Reed brit ügynöke is megerősítette a Guardiannek.