Vágólapra másolva!
A lemez zörgése ismerős hang, de vannak, akik akármeddig el tudnák hallgatni. Machinefabriek ebből készült installációja is ilyen. Plusz kellemes kísérleti vázlatok tőle.
Vágólapra másolva!

A holland Machinefabriek 2006-os debütálása óta a "zajos de azért érzelmes is" kísérleti / drone zene élvonalában van; hiába ontja magából a lemezeket, csak nem un rá az underground közönség. Számos ingyen letölthető zenét is kínál (többször is szerepelt e rovatban); nemrég pedig Grachtengroeven című installációjának hanganyagát tette fel ide. Ez egy kifejezetten izgalmasnak tűnő fesztiválhoz készült: a Tussen-ruimte az Amszterdam csatornákkal teli részében található kis átjárókat, üres udvarokat és egyéb használaton kívüli tereket avatja művészeti helyszínné, érdemes megnézni a honlapját. Machinefabriek ezek zenei megfelelőjét, vagyis a vinyllemezek két szám közötti átmeneti, "üresnek és fölöslegesnek tűnő" barázdáit használta fel installációjához. Persze ez a koncepció nem új: a lemezzörgés számos populáris zenében is helyet kap kiegészítő effektként; a kifejezetten kísérleti zenében pedig bátran közhelynek nevezhetjük a használatát: Philip Jeck, az avantgárd lemezjátszózás egyik atyja például amolyan "sztár" e világban (tőle itt ajánlottunk egy lemezzörgős, ingyen letölthető zenét). Viszont Machinefabriek nem is akar utat törni. Egyszerűen fogott, vagy inkább talált egy szuper kis biccenős, zörgős ritmust, mélységes mély zúgást (jó hangfal kell, hogy kijöjjön a maga teljes szépségében), egy kedvesebb kis zörrenést, egymás után rakosgatta őket - és máris kész van valami, amit igazából tök sokáig el lehet hallgatni, íme:

Nem olyan rég pedig egy bővebb letölthető zene került fel ide, illetve itt is megtalálható (itt még akár fizetni is lehet érte, de nem muszáj). A Sol Sketches Supplement a Sol Sketches című, itt végighallgatható Machinefabriek-lemez kiegészítője; ez egy Sol LeWitt amerikai művészről szóló dokumentumfilmhez készült. A tényleg vázlatszerű számokban vannak érzelmes zongorafutamok, csilingelések; dallammá pont össze nem álló elektronikus motívumok; zörgések, kattogások, elnyújtott zúgások, helyenként egészen kemény zajok. Összességében szép, bár helyenként kicsit túlságosan "kellemes" zene. Aki durvábbra vágyik, annak itt vannak zajosabb és lassabban kibontakozó koncertfelvételek idén tavaszról. Ez a legsokszínűbb és kiszámíthatatlanabb.