Vágólapra másolva!
A dream pop szerethető műfaj, mert hiszen ki ne akarna legalább néha álmodozva belemerülni egy kedves dalocskába; vagy inkább belemerülni az álmodozásba, amihez a dal a háttért és az apropót szolgáltatja. Ez persze a műfaj korlátait is megmutatja. A Cock & Swan letölthető lemeze úgy tudja áttörni e korlátokat, hogy közben dream pop marad, csak az "álom" szót kicsit tágabban kell értelmezni.
Vágólapra másolva!

A seattle-i Cock & Swan (úgymint Kakas & Hattyú) fiú-lány, énekesnő-producer duó harmadik, Secret Angles című lemeze innen tölthető le annyiért, amennyiért csak akarjuk (0=ingyen). Az első szám még pont olyan, amilyennek lennie kell: finoman gördül előre, kicsit csilingol, Ola Hungerford éneke távolról simogat - szép, de úgyis tudjuk, hogy ezt a dallamot nem fogjuk megjegyezni, nem is az a célja. A második Secret Angle alá azonban már Johnny Goss producer odarakott egy furi pulzáló elektronikus hangot, nahát. Egy újabb kedves darab után a Night Valley bólogatós-hiphopos ritmusa összekavarodik, akadozik; no meg ott az a hang, ami néha nyöszörgő állaténak tűnik, persze alaposan effektezve, néha meg valami meghatározhatatlan hangszerének, vagy ki tudja. Ezután egy majdnem house-os szinti lep meg; majd az Inner Portalban az erős groove-ok és a szétcsúszás között ingázó ritmus, a szitár (?), csembaló (?), meg az, ahogy a zúgás egyszer csak elfojtott torzított gitárnak kezd tűnni. A Kicking Inben pedig minden eddigi trükköt elsütnek, plusz egy olyan basszust, ami akár bass musicba is elmenne, ha rendesen megtolnák, de direkt nem; aztán valami idióta jazzrockba (?!) vált át. Ezek között a számok között meg ott vannak a rendesebb dream popok; és mindeközben Ola rendíthetetlenül énekli, amit énekelnie kell.

De nem is attól igazán jó a Cock & Swan, hogy tele van szuper ötletekkel meg simogató dallamokkal. Hanem attól, hogy ezek az ötletek nagyon szépen belesimulnak a dream pop-dalokba. Pontosabban amikor megjelennek, kilógnak belőlük, feltűnősködnek; ám aztán észre sem vesszük, mikor, hogyan, de már a ringató, álmodozós stb. zene szövetének részeivé lettek. Ez komoly dalszerzői, produceri és énekesi teljesítmény, amely azonban egyáltalán nem hivalkodik, csak működteti a zenét. Ráadásul megfelel ez annak, ahogy az álom ténylegesen működik: hiszen az nem puszta elrévedés, hanem beleszólnak, beletörnek idegen zajok, események is - de ha elég erős az álom, akkor szépen beépíti ezeket. Ha akarjuk, mondhatjuk: ez az igazi dream pop.

A lemez egyébként "fejhallgatós, éjszakai utazós és intim együttlétekhez ajánlott" zenékre szakosodott Hush Hush kiadónál jelent meg, Bandcamp-oldalukon még számos ingyenes kiadvány található. A Cock & Swan korábbi lemezei pedig a honlapon találhatók meg. Ugyanott van link azoknak is, akik szeretnének beszállni egy vinyl finanszírozásába.

Cock & Swan Forrás: Angel Ceballos - Facebook/Cock & Swan