A bárpultra mászás elmarad - őket is ajánljuk a Szigeten

Emiliana Torrini izlandi énekesnő
Vágólapra másolva!
Az ajánlónk első részében a legfontosabb neveket választottuk ki, de azért még rajuk kívül is lesznek jónak ígérkező, de legalábbis nézhetőnek tűnő koncertek a Szigeten. Kedves jelenség énekesnők, kétezres évek revival, ugrálós dubstep, nyugelló.
Vágólapra másolva!

Pop-rock

Szerdán rögtön érdekes lesz megnézni, hogyan boldogul a becsületes, zúzós indierockot játszó, walesi Joy Formidable a Party Arénának nevezett szaunában, nekünk mindenesetre az a tippünk, hogy a szőke gitáros-énekesnő, Ritzy Bryan vezette zenekar úgy fog tenni, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne mindez. (augusztus 7., szerda, 16:00, Party Aréna) Rögtön utána az az Everything Everything következik, amely tavaly a Muse előzenekaraként már járt Budapesten, de most végre türelmetlen Muse-rajongók nélkül mutathatja meg az időközben megjelent második album dalait is a kicsit matekosan fura gitárpopot játszó brit zenekar. (18:00, A38 Színpad)

Bat For Lashes mellett még egy elismert énekes-dalszerzőnő jön majd a Szigetre, méghozzá Regina Spektor, aki a Nagyszínpad csütörtöki műsorát nyitja majd zongorás, szövegcentrikus dalaival. A Szovjetunióból származó, de New Yorkban felnőtt énekesnő az anti-folk szcénából jutott egészen addig, hogy az Obama-házaspár előtt lépjen fel, és most végre a Szigetet is kipipálhatja. (augusztus 8., csütörtök, 16:00, Nagyszínpad) Az utána következő Dizzee Rascalkét éve a Sziget egyik legjobb buliját csinálta, tavaly a Balaton Soundon is bugizott, idén pedig mindezt a rövidesen megjelenő új album dalaival is megfejelheti. (17.45, Nagyszínpad)

A skót Biffy Clyro az egyik legsikeresebb új rockzenekar manapság, „érzelmektől túlcsorduló, virtuóz zenei megoldásokkal díszített, középutas matekrock" dalait az emeli az átlag fölé, hogy a zenekar nincs híján az ún. dalszerzői vénának. Ennek megfelelően slágeres és energikus rockdalokat várhatunk, a közönségben erős külföldi többséggel, de hát utóbbit melyik koncerten nem? (augusztus 8., csütörtök, 21:30, Nagyszínpad) Dallamos punkzenével folytathatja az, akinek nem elég a jóból: a kaliforniai pop-punk legendás zenekara, a Bad Religiont is megnézheti, amely három évvel ezelőtti látogatása óta megjelentetett egy új lemezt (a tizenhatodikat), de ettől még biztosan eljátsszák a 21st Century Digital Boyt is. (23:30, A38 Színpad) Előtte pedig jóval csendesebb zenére lehet nyomni a nyugellót – Michael Kiwanukát másfél éve a BBC Sound of 2012 szavazás nyerteseként kapta fel a média, és bár bemutatkozó lemezével nem robbantott bankot, szép, soulos beütésű dalaival így is sok ezer embernek okozott örömöt, és nyilván sokan örülnek majd most is. (21:30, A38 Színpad)

A Mystery Jetset eleinte a sajtó megpróbálta besorolni a semmitmondó „Temze-beat" kategóriába, ám aztán sikerült megragadnia az egyre ritkásabb brit indie gitárpop-színtéren, és még mindig tartja magát az együttes, legutóbb tavaly jelent meg lemeze, koncerten pedig állítólag kimondottan jók. (augusztus 9., péntek, 16.00, Nagyszínpad) A dance-punknak mondott !!! most tavasszal járt az A38-on, jó bulit csinált, nagyon bízunk benne, hogy megint így lesz, még ha délután is, és a bárpultra felmászás el tuti elmarad (augusztus 9., péntek, Nagyszínpad) A négy éve hatalmas reménységként induló elektropop-énekesnő, Little Boots másfél éve dj-zni jött Budapestre, azóta megjelent második lemeze viszont egyelőre nem sok vizet zavar, ettől még a koncert lehet jó, főleg, hogy egy nagyon kedves jelenség élőben. (19:30, A38 Színpad)

A Nagyszínpadon szombaton visszatérnek a kétezres évek és a brit posztpunk revival: igaz, azóta az Editors túlnőtte magát stadionrock-sztárzenekarrá, noha nekünk az első két lemez slágerei jobban tetszettek. Legutóbbi látogatásuk óta kicsit kicserélődött a felállás. (augusztus 10., szombat, 19:30, Nagyszínpad). A skót Fratellis a legelső lemeze slágereivel volt néhány hónapig érdekes, aztán el is tűnt a térképről, de most néhány év szünet után újra visszatérnek, új lemezzel. (17:45, Nagyszínpad) Mikának hat-hét éve volt pár slágere, azóta viszont lejtőre került, tavalyi lemezét pedig már csak a franciák vették meg. Talán bebizonyítja, miért kaphat headliner helyet 2013-ban. (21:30, Nagyszínpad)

Az izlandi Emilíana Torrini négy éve a Művészetek Palotájában lépett fel, ott nem is annyira cuki, vattacukorszerű folkos-rockos dalaival bűvölte el kritikusunkat, mint inkább azzal, hogy "végtelenül kedves jelenségnek" bizonyult - meglátjuk, hogy ebből a Szigeten mi tud érvényesülni (augusztus 10., szombat, 19.50, A38 Színpad). A világ el nem hanyagolható része számára még mindig 2006-os fütyörészős slágeréről (úgymint Young Folks) ismert Peter Bjorn And John 2011-ben akkor újnak számító rockos lemezével érkezett (interjút is adtak nekünk); azóta sok minden nem történt, úgyhogy feltehetőleg kb. hasonlóra számíthatunk, és az jó volt akkor (augusztus 9., péntek, 21.40, A38 Színpad).

Elektronika

Az elektronikus felhozatal szintén tele lesz visszatérőkkel: mind a dj-k, mind a live actek (pl. Booka Shade) közül sok járt már nálunk. Kiemelnénk az utóbbi, élő produkcióval érkező előadók közül Katy B-t, akiről tudjuk, hogy nagyon jó hangulatot tud csinálni brites klub-popslágereivel és csapatával megtölti a színpadot élettel (augusztus 11., vasárnap, 23.30, A38 Színpad); a francia Gesaffelsteint: az ő neve régóta jól cseng (vicc!) a sötétebb technót kedvelők körében, idén pedig azok is megismerték, akik átböngészték, hogy kik dolgoztak az új Kanye West-lemezen (augusztus 10., szombat, 01.00, A38 Színpad); illetve az élőhangszeres, furaságoktól sem visszariadó, de azért táncos dOP formációt (augusztus 8., csütörtök, 03.00, A38 Színpad).

Legalább félig-meddig ide sorolhatjuk a szintén visszatérő dán Rangleklods zenekart: a diszkós-house-os tánczene és nagyszabásúan melankolikus, vonzóan sötét dalszerzői hagyományt hozzák össze, ami így leírva talán furcsa, hallgatva azonban természetes (augusztus 9., péntek, 01.00, A38 Színpad). Ha jól sejtjük, először jön a Nero: a zenekar dubstepes, drum and basses slágereivel Nagy-Britanniában slágerlistákat vezet, tuti nálunk is sokan fognak ugrálni rájuk, még ha kora este is lesz a buli (augusztus 8., csütörtök, 19.30, Party Aréna). Nem először jön a hasonló műfajban utazó Chase & Status, bár ők korábban dj-zni jöttek, ez most elvileg rendes, élő fellépés lesz. (augusztus 7., szerda, 19:30, Party Aréna) Na és persze: David Guetta, ki ne felejtsük!

Világ

A világzenei felhozatalból említenünk kell a rai világsztárját, Rachid Tahát, aki először még az előző évezredben érkezett a Szigetre (augusztus 8., csütörtök, 21.30, OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad) A színpad felhozatalából kissé kilóg, de már nem először érkezik ide a messziről nézve countrys rockot és a mexikói mariachit házasító, de azért ennél az egyszerű képletnél komplexebb Calexico (augusztus 9., péntek, 19.45).

Korábban a Roma Sátorban, most a nagyszínpadon lép fel Shutka Roma Rap: az egyik összetevő ugye ebből nyilvánvaló, a hiphop azonban meglepő módon rezes alapokra kerül náluk (augusztus 9., péntek, 18.15). A Kabatronicsban pedig a két világ találkozása két zenekar együttműködéséből jött ki: a Fanfara Tirana albán rezesbanda, a Transglobal Underground meg ugye az etno-techno egyik úttörője - meglátjuk, mi jön ki ebből (augusztus 11., vasárnap, 21.30).