Meghalt Vukán György

Vukán György, interjú
Vágólapra másolva!
Meghalt Vukán György Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző. A művész 1941-ben született Budapesten, jövő szerdán lett volna 72 éves.
Vágólapra másolva!

Meghalt Vukán György Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző - jelentették be a művész Facebook-oldalán, a bejegyzés szerint hétfőn Agárdon hunyt el. Vukán György 1941-ben született, jövő szerdán lett volna 72 éves. Jazz- és komolyzenei zongoristaként is ismert, többször turnézott Amerikában és a világ számos országában. Több együttesben is játszott, a nyár hátralevő részében is több koncertet adott volna. Mintegy 130 filmzenét is komponált, így A tanú, Az ötödik pecsét, a Te rongyos élet című filmekét, továbbá a Linda című sorozat főcímzenéjét is. Ő játszotta a zongoraszólamot a Szomszédok főcímzenéjében.

Vukán György Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Vukán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakának elvégzése után a 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetemen fogorvosi képzettséget szerzett, mellette zenélt. Zenei munkásságáért 1990-ben lett Erkel Ferenc-díjas, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét adományozták neki, majd tavaly átvehette a Kossuth-díjat.

Két évvel ezelőtti interjúnkban elmondta, hogy végrendeletében vagyona feléből a Creative Art-díjat támogatja, amely az improvizatív művészetet díjazza.

Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry, Kenny Wheeler. 1991-ben a sevillai világkiállításon a Creative Art Jazz Trióval együtt lépett fel. Ugyancsak 1991-ben Japánban is fellépett. A Creative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az "Év koncertje" lett Hollandiában (Chopin-átiratok).