Meghalt Sid Bernstein, a Beatles amerikai impresszáriója

elhunyt sid bernstein
Vágólapra másolva!
A hatvanas évek brit inváziójában kulcsszerepet játszó Bernstein 95 esztendős korában szerdán halt meg New Yorkban. Ő léptetett föl először rockzenekart stadionban.
Vágólapra másolva!

Bernstein szervezte meg a Beatles 1964-es első amerikai turnéján az együttes fellépését a New York-i Carnegie Hallban és ugyancsak ő léptette fel a négy brit zenészt 1965-ben a New York-i Shea stadionban. De a Rolling Stones első öt amerikai fellépése is a nevéhez fűződik, akárcsak a Kinks, a Herman's Hermits és a Moody Blues első tengerentúli koncertjei. "A brit invázió első tizenkét együttesét én importáltam" - mondta később szerényen hozzátéve, hogy csak a "leckéjét végezte" A BBC nekrológjából kiderül, hogy Bernstein a második világháború alatt Nagy-Britanniában élt egy ideig, és hazatérése után is olvasta a brit újságokat. A Beatlemániáról értesülve meggyőzte az együttes menedzserét, Brian Epsteint, hogy leköthessen számukra két fellépést a Carnegie Hallban, holott addig nem is hallotta őket zenélni. A nagy érdeklődés miatt egy évvel később a Shea stadionba vitte a Beatlest, és ez a fellépés volt az első stadionban tartott rockkoncert.

Forrás: AFP/Getty Images/John Lamparski

Bernstein egyébként a Beatles feloszlása után (1976-ban és 1979-ben is) megpróbálta újra összehozni a zenekart, sikertelenül. A megemlékezések kitérnek rá, hogy James Brown Bernsteinnel kapcsolatban egyszer megemlítette, hogy a hatvanas években ő volt az egyetlen mainstream impresszárió, aki fekete énekeseknek is szervezett koncerteket, így neki, Ray Charlesnak, Jimi Hendrixnek vagy Sly Stone-nak is. Bernstein 93 évesen zenészként is debütált: első albumán az általa kedvelt számokat mutatta be új feldolgozásban.