Beszámoló Drezda bombázásáról / David Guetta fellépéséről

David Guetta, sziget 2013
Vágólapra másolva!
Amikor érkeztek a pletykák, hogy David Guetta nem Budapesten fog megszállni, hanem Bécsből hozzák át magánrepülővel vagy helikopterrel, akkor az egyszerű magyar ember számára is nyilvánvalóvá kellett, hogy váljon, hogy nem lettünk fontos, regionális űrkikötő vagy mi. Még ha nem is igazak a pletykák. Aztán Gerendaiék sopánkodva bejelentették, hogy az idei felhozatal nem lett valami erős, de ne aggódjunk, mert Guettára többet költöttek, mint bárkire a földön, azaz a gázsiján túl még további kétszázezer dollárt, vagyis közel negyvenöt millió forintot füstre, lángnyelvekre meg lézerre. Komolyan, mit lehet erre mondani?
Vágólapra másolva!
A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

Azért egy kicsit bele lehet hülyülni abba, amit a Sziget rendezvények csinálnak. Egymás után forgatják ugyanazokat a szerencsétlen előadókat: egyik évben a Volton tűnik fel az Enter Shikari, a másik évben már Sziget nagyszínpados; az istenverte Thirty Seconds to Mars hol itt, hol ott vezető nagyzenekar, amit, sajnos úgy tűnik, képtelenség kipusztítani a magyar fesztiválpalettáról. És azok után, hogy minden évben letol legalább egy kurva haknit az országban, jön a Sziget nagyszínpadot zárni David Guetta, aki legutóbb a Balaton Soundot döngölte le a fenébe. Avicii valahol csendben nyüszít.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

Ez a legjobb Tiësto-koncert, amit valaha hallottam - mondja valaki kissé ittasan a VIP-ban a fellépés kábé felénél az egyik pultra támaszkodva. És tényleg nem teljesen érteni, hogy mi történik kint: az egyik pillanatban még Alice Deejay egyik fárasztó száma szól, a másik pillanatban a Blur Song 2-ja különösebb átkötés vagy bármi DJ-truvájkodás nélkül. OTT VOLTAM, amikor Steve Aoki megcsinálta a Balaton Soundon a világ egyik legrosszabb fellépését, HALLOTTAM, hogy Afrojacknél és Fedde le Grandnál kevés nagyobb bunkó van a zenei életben. A SZEMEM LÁTTÁRA lett a világ kurvája az egykor tök tehetséges Calvin Harris.

De még ezekben az utolsó bunkó parasztokban is van/volt legalább annyi becsvágy (?), mértéktartás (?), becsület (?), hogy megpróbáljanak valami arcot faragni maguknak, hogy legyen valami stílusuk. Hogyha más nem, a nyomorult, tehetségtelen, ostoba (a végére kifogyok a jelzőkből) Steve Aoki is kitalálta, hogy akkora bulihuligán lesz, hogy tortákat fog dobálni!!! David Guettával viszont komoly gondok vannak. A francia DJ-nek semmi ismertetőjegye: csak tolja a darabolós electrohouse-t, és egymásra médiapléjerezi a Daft Punk Aerodynamicját és Avicii Wake Me Upját. AVICII WAKE ME UPJÁT. Azét az Aviciiét, aki belepusztul, hogy végre Guetta legyen! Őrület!

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

De oké, tudtuk, hogy ennek a fellépésnek nem a zene lesz a kiemelhető része - bár így is bőven alulmúlta a várakozásokat -, hanem a negyvenöt milliós lézershow! A lényeges kérdés tehát nyilván az, hogy a látványért megérte-e? Az biztos, hogy ekkora villódzás még nem volt a Sziget nagyszínpadán, mivel azonban a zenében semmi következetesség, semmi ív nem volt, így komoly, mondjuk, hogy tematikus fényeket sem lehetett kitalálni hozzá. Lézerből is jóval kevesebb volt, mint a tavalyi Soundon Armin van Buurenen (!) vagy az idei Calvin Harrisen (!). Akkor mégis mi volt? Lángnyelvek, konfetti, füst mindenhonnan, és tűzijáték. Valahogy így képzelem Drezda bombázását. :(((((