Köszönjük, hogy életben tartjátok a magyar rock and rollt!

quimby, sziget 2013
Vágólapra másolva!
Két- és félórás koncert volt A Quimby Csodaországban című tematikus nap fénypontja, a gyülekező közönséget pedig a Guardian Rolling Stones-videója ötletét lenyúlva arra kértük, énekelje el a legismertebb Quimby-számot. Az eredmény lenyűgöző lett, nézze meg a rövid beszámolóba ágyazott videót!
Vágólapra másolva!

Tudták, hogy van olyan harminc-negyven közti fiatalember, aki a Quimby iránti tiszteletből Q-betűt tetováltatott a csuklójára? Van. Egyike volt annak a körülbelül harmincezer embernek, aki a Sziget nulladik napján megnézte a Quimby két és fél órás óriáskoncertjét (és A Quimby Csodaországban című tematikus napot). Nagyon szépen szóló, jól felépített produkció volt, nem is emlékszem, mikor szólt ennyire kristálytisztán a nagyszínpad. Izgalmas volt a színpadkép, neonfények, riogató 3D-s vagy annak ható háttér, előtte szuper fúvósok, dögös show, kirobbanó forma.

Van közönségüvöltetés, és a közönség üvölt. Van sok angol nyelvű dal egyfelől, és van szép gesztus másfelől, Kiss Tibi részéről: „Köszönjük, hogy életben tartjátok a magyar rock and rollt!". A koncert első harmadának végén mellettem néhány harmincas fiatal megbeszéli, hogy ilyenkor jó magyarnak lenni, micsoda egybeesés, két perccel később a Quimby az egyik új számában épp arra az aktuál-közéleti szomorúságra reflektál, hogy mostanában milyen sok magyar hagyja el az országot (Kivándorló blues). Emellett eljátszottak minden kötelezőt, régi és új számokat is, pl. Ajjajjaj, Autó egy szerpentinen, Az otthontalanság otthona, Legyen vörös, Viharon túl, Szélcsenden innen, Álmatlan dal, Leszek ma én a tiéd, Halleluja, Sehol se talállak, Magamat adom, Majomtangó. A Most múlik pontosant a zenekar valószínűleg pont annyira unja, mint a '90-es évek végén a Kispál és a Borz az Emesét; az unalom feloldására ilyen esetben lehet ironizálni a számmal, tökéletesen áthangszerelni vagy odaadni valaki másnak, kezdjen vele, amit akar. Úgy tűnik, a zenekar az utóbbi időben ezt választja, most a YouTube-sztár indonéz lány – akit történetesen Alice-nek hívnak - énekelte el a rájátszásban.

További képekért kattintson! Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A csodaország-hangulatot a koncertre is behozta a zenekar: óriáslufik és papírcsillagok hulltak az égből, és volt egy kis pirotechnika is. Az utolsó számban aztán már ennek a világnak adják át a színpadot, tűzköpők, artisták veszik át a show-t. A közönségben pedig az is kiderül, hogy nem hunyt még ki a Kiss Tibi-kultusz: 30-as csajok egymás közt, amikor az énekes egy törölközővel megtörli a haját: „Láttad? Megtörli a haját!!". Nem vagyok biztos benne, hogy ezt ugyanígy téma volt, amikor a szomszédos Muzsikás koncertjén Sipos Mihály megtörölte gyöngyöző homlokát.

Kollégám másik színpadon keletkezett rímelő gondolatai ellenben itt is érvényesek: „Az egyik helyszínen a Quimby, a másikon holland electrohouse, a harmadikon meg Muzsikás, mindegyiken buli, szép kerek a világ."