Fülbe épített fülhallgató

Rich Lee, fülbe épített fülhallgató
Vágólapra másolva!
A testmódosítás megszállotja, Rich Lee nem csak zenét tud hallgatni a fülébe épített fülhallgatón, hanem akár hallgatózni is. Következő terve az, hogy a denevérekhez hasonlóan tájékozódjon.
Vágólapra másolva!

A 34 éves Rich Lee fülhallgatót rakatott a fülébe; a - szerinte igen egyszerű - művelet lényege, hogy kívülről nem látható apró mágnesek kerültek a fülében a kötőszövetbe; továbbá kell még egy mágneses hullámokat keltő drót a nyakába, és egy készülék - mindkettő elrejthető a trikó alá. Az itt megjelent rövid ismertetőben azt írja, hogy az egészhez nem is volt szükség orvosra, csak egy "testmódosító művészre"; az operáció "meglepően kevés" fájdalommal járt. (Alább egy videóban is magyarázza a részleteket.)

A legtöbbször azt kérdezik tőle: miért?, amire a válasz az, hogy ő egy grinder - és kész. Mint a Guardian cikkében olvasható, a grinderek a testmódosítás megszállotjai, akik mindenféle technológiai eszközök beépítésével igyekeznek "fejleszteni" a testüket.

Ennek azért vannak etikailag megkérdőjelezhető következményei. Rich Lee például azt írja, hogy a fülébe épített fülhallgató alkalmas persze zenehallgatásra, de ennél jóval kreatívabb dolgokat is ki akar próbálni. Az még hagyján, hogy mondjuk a GPS-navigáció hangját közvetlenül a fülébe kapcsolhatja séta közben, vagy telefonálhat; de például szerinte egy jó mikrofon csatlakoztatásával kihallgathat nem neki szánt beszélgetéseket, vagy a falra rakott kontaktmikrofon segítségével akár a szomszédba is áthallgathat. Egy emberi hangot elemző készülék segítségével, véli, megállapíthatja, ha valaki hazugságot mond neki. "Nem érdekelnek az etikai bizottságok által meghozott korlátozások" - mondta a Guardiannek; ezek amúgy is tíz év múlva teljesen haszontalanok lesznek szerinte.

Mint a Guardian interjújában mondja, az orvosok nem is hajlandóak ilyen beavatkozásokra; esetleg a plasztikai sebészek, de ők meg rettentő drágák. Viszont vannak úgynevezett testmódosító művészek, akik kifejezetten az ilyen beavatkozásokra specializálódtak. Rich Lee-nek nagy tervei vannak: például ultrahangos szenzort is a be szeretne építeni a testébe, hogy úgy tájékozódjon, mint a denevérek. Már csak azért is, mert egyik szemére megvakult, és nem kizárt, hogy a másikra is meg fog. De nem pótolni akarja a hiányosságait, hanem "kiszabadulni az emberi DNS börtönéből".