Nem kapcsolják le többet a francia letöltőket

illegális internetes zeneletöltés, kalózkodás, nem árt a torrentezés a lemezkiadóknak
Vágólapra másolva!
Nem alkalmazzák többet a "három csapás" törvényt a francia netes kalózok ellen. Milliókba került a rendszer, egy embert kapcsoltak le.
Vágólapra másolva!

Franciaország nem alkalmazza többé a "három csapás" néven elhíresült törvényt az illegális letöltők ellen. Ezt még Nicolas Sarkozy kormánya alatt, 2009-ben fogadták el, majd 2010-ben kezdték el alkalmazni. Mint arról bővebben itt írtunk, a rendszer lényege az, hogy az illegális letöltésen kapott netezőket a Hadopi névre keresztelt hatóság figyelmeztette. Ha ez nem hatott, második figyelmeztetést kaptak, és a harmadik után kerülhetett sor arra, hogy lekapcsolják őket a netről. A rendszer működése alatt 1,6 millióan kaptak első figyelmeztetést, közülük 139 ezren kaptak másodszori felszólítást is. 29 ügy jutott el a bíróságig, de ezek közül mindössze egy esetben történt meg eddig, hogy ténylegesen felfüggesztették egy visszaeső kalózkodó internet-hozzáférését, összesen 15 napra, és 150 eurós (44 ezer HUF) büntetést szabtak ki rá. A rendszer kiépítése és működtetése viszont euromilliókba került.

A jelenlegi kulturális miniszter szerint azonban ez a büntetés aránytalan; korábban az alkotmánybíróság egyenesen alapvető jognak minősítette az internethez való hozzáférést. A mostani kormányzat úgy véli, hogy az egyes illegális letöltők helyett az "üzleti célú kalózkodásra" kell koncentrálni, vagyis arra, hogy elkapják és megbüntessék azokat, akik pénzt keresnek a jogvédett tartalmak terjesztésével. A figyelmeztetések rendszere továbbra is megmarad, de a visszaesőket nem lekapcsolják a netről, hanem pénzbüntetést kapnak: első alkalommal 60 eurót kell fizetniük (17 ezer HUF), aztán emelkedő összegeket.