Elhunyt JJ Cale, a Cocaine dalszerzője

Vágólapra másolva!
Szívroham következtében elhunyt Kaliforniában JJ Cale legendás amerikai rockzenész, dalszerző. 74 éves volt. Dalait elsősorban mások vitték sikerre, például a Cocaine-t Eric Clapton.
Vágólapra másolva!

Elhunyt JJ Cale amerikai zenész, dalszerző. A 74 éves gitáros-énekes szívrohamot kapott, és pénteken hunyt el a kaliforniai La Jolla egyik kórházában - jelentették be honlapján. Az oklahomai születésű zenész a blues, a rockabilly és a country elemeit vegyítő Tulsa sound zenei irányzat egyik megteremtője az 1970-es években lett híres, amikor Eric Clapton több dalát is feldolgozta, így az After Midnight-ot és a Cocaine-t is. Claptonnal és 2008-ban közös albumot is kiadott, amely Grammy-díjat nyert.

JJ Cale 1938-ban született, John Weldon Cale néven, a JJ Cale művésznevet azért vette fel, hogy ne keverjék össze a Velvet Underground hasonló nevű zenészével, John Cale-lel. Saját előadású dalai közül a '72-es Crazy Mama volt a legsikeresebb.

Összesen 14 stúdióalbumot adott ki, úttörő volt a dobgépek használatában és híres volt nyugodt, kiegyensúlyozott énekstílusáról. Ennek ellenére ő maga is inkább dalszerzőnek, mint énekesnek tartotta magát, és dalai is többnyire mások előadásában váltak sikerré: Tom Petty, Santana és a Lynyrd Skynyrd is neki köszönhetett több sikeres dalt. Hatása Mark Knopfler, a Dire Straits vezetője munkásságán is érződik. Amikor egyszer megkérdezték, zavarja-e, hogy többen ismerik a dalait, mint az ő nevét, azt válaszolta: "Nem zavar. Viszont nagyszerű érzés, amikor csekket hoz a postás."