Pattanások és narancssárgába bújt bombázók

fesztivál, Kazantip
Vágólapra másolva!
Tényleg Horvátország az új Ibiza? Hogy néz ki nyugati metropoliszokban egy városi nagy fesztivál? Menőbbek a lengyelek nálunk? Melyik fesztiválnak van a legundorítóbb neve? És mit csinálnak az ukrán szörfösök? Tíz európai fesztivált, illetve fesztiváltípust választottunk ki az augusztusi és szeptemberi kínálatból, ezúttal kimondottan a kontinensre koncentrálva. 
Vágólapra másolva!

Wacken Open Air

Forrás: AFP/PATRICK LUX

Húzónevek: Rammstein, Deep Purple, Alice Cooper, Motörhead, Anthrax, Lamb of God, Nightwish, Meshuggah

Mi ez: A szokásos évi keményzenei seregszemle, ahová már tavaly ősszel elfogyott az összes jegy. Aki szeretne menni jövőre Németországba, jobb, ha résen lesz, hiszen rövidesen már lehet kapni a 2014-es belépőket. Igazán nagy meglepetés nincs, a Wacken minden évben ugyanazt nyújtja, csak kicsit máshogy, de ez pont jó így mindenkinek.

Érdekesség: 29 országban tartották meg a Metal Battle tehetségkutatót, melynek győztesei felléphetnek a fesztiválon. Magyarországot a remek nevű Kill With Hate együttes képviseli. Hajrá!

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 1-3., Wacken.

Off

Forrás: Michal Jaskolski - flickr.com/alex-pl/

Húzónevek: My Bloody Valentine, Smashing Pumpkins, Godspeed You! Black Emperor, Deerhunter, The Walkmen

Mi ez: A térség legjobb független zenei fesztiválja, melyet Artur Rojek, a lengyel alternatív zenei színtér egyik legfontosabb alakja szervez. A fesztivált 2009 óta Katowicében rendezik, és rendszerint irigykedni szoktunk, hiszen számos olyan előadó lép fel rajta, akik nálunk szóba se nagyon kerülnek. Az Off idén is jó érzékkel egyensúlyoz kurrens indie rock (Cloud Nothings, Thee Oh Sees, Mikal Cronin), menő elektronika (AlunaGeorge, Shackleton, John Talabot) és pop (Solange, Austra) között.

Érdekesség: Rojek tavaly lépett ki az őt híressé tevő Myslovitz zenekarból, az idén pedig komoly állami kitüntetést is kapott.

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 2-4., Katowice, de már 1-jén is van bevezető buli, amire már nem lehet jegyet kapni. A háromnapos belépő ára kempingezés nélkül 190 zloty (kb. 14.500 HUF).

Frequency

Forrás: Dominik Gubi - flickr.com/photos/nacaseven/

Húzónevek: Die Toten Hosen, Nick Cave & The Bad Seeds, Franz Ferdinand, System of a Down, Tenacious D, Billy Talent, Nero

Mi ez: A nagy osztrák fesztiválok közül nekünk ez a szimpatikusabb, bár az idén sem elsősorban a headlinerek miatt, hanem mert nagyon sok zenekar érkezik St. Pöltenbe a második-harmadik vonalból, melyeket nem lehet másutt megnézni. Számos idei felfedezett játszik kisebb színpadokon idén is, így Tom Odell, Laura Mvula, a Little Green Cars, a Deep Vally vagy a Friska Viljor egész biztosan nem látható idén másutt a térségben. Éjszakánként pedig az elektronika veszi át a hatalmat, ott a Chase & Status és a Major Lazer a nagyobb nevek.

Érdekesség: Még mindig létezik a kétezres évek közepén rövid ideig sikeres brit The Fratellis, legalábbis fellép ezen a fesztiválon.

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 15-17., St. Pölten, Green Park. A háromnapos belépő ára 139,90 euró (42 ezer HUF).

Pukkelpop

Forrás: AFP/BELGA PHOTO/PETER DE VOECHT

Húzónevek: Eminem, The Prodigy, The XX, Nine Inch Nails, Neil Young & Crazy Horse, Franz Ferdinand, Paul Kalkbrenner, The Knife

Mi ez: A hónap legkomolyabb kínálata a kontinensen rendszerint a belga Pukkelpopon szokott összegyűlni, és ez az idén sincs másként. Most is van szupersztár, akit a többi európai fesztiválon hiába is keresnénk, míg a szervezők igyekeznek minden létező stílust megjeleníteni. Úgyhogy fellép itt a Slayer, a Fun., az Eels, James Blake, a Savages és a Harlem Shake-ről ismert Baauer is, meg még vagy nyolcszázezren. Viszont akárcsak az első világháborúban, itt is a híres flamand sár lehet a legnagyobb ellenség.

Érdekesség: Ha jól tudjuk, a pukkel flamandul pattanást jelent, ami elég gusztustalan név. A fesztivált 1985 óta minden évben megrendezik, kivéve '89-ben: akkor mindkét akkori headliner, a Pogues és a Sugarcubes is lemondta a bulit, nélkülük pedig nem merték megrendezni. Ma egy ilyen már meg sem kottyanna.

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 15-17., Kiewit. Valamennyi belépő elfogyott, a háromnapos bérletet 163 euróért árulták, amíg volt.

Lowlands

Forrás: AFP/ANP/Bram van de Biezen

Húzónevek: Nine Inch Nails, Fall Out Boy, Franz Ferdinand, Bullet For My Valentine, Slayer, The Knife, Editors, Nick Cave & The Bad Seeds, Biffy Clyro

Mi ez: A talán legjobb holland fesztivál mindig kicsit alternatívabb, mint a vele komoly átfedésben lévő Pukkelpop, könnyebben áttekinthető a programja is, és ráadásul nincs benne a nevében az, hogy pattanás. Főleg indie és elektronika irányban tud többet nyújtani a Pukkelpophoz képest, ahol több a sztár, itt viszont kisebb, kulturáltabb és nyugisabb a fesztivál, és van pár plusznév a belgákhoz képest, noha nem túl sok. És nem utolsósorban, a Lowlandsre még kaphatók jegyek.

Érdekesség: A Lowlands összművészeti fesztiválként indult még 1967-ben, Utrecht városában, míg egy évvel később már fellépett a Pink Floyd is, ám mindez decemberben (!), és a hideget sokan nem is tűrték jól.

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 16-18., Biddinghuizen. A belépő ára kempinggel együtt 185 euró (kb. 56 ezer Ft).

Dimensions/Outlook/Stop Making Sense

Forrás: Chris Hoyle - flickr.com/ldpix/

Húzónevek: Giles Peterson, Blawan, Moodyman (Dimensions), Goldie, Jay Electronica, Pharcide (Outlook), Lindstrom, Prins Thomas, Steve Bug (Stop Making Sense)

Mik ezek: Az utóbbi évek legfigyelemreméltóbb trendje az egyre-másra megjelenő, horvát, tengerparti, elektronikus zenei fesztiválok (júliusban is volt már több). Közös ezekben az is, hogy brit promóterek szervezik őket, és a közönség nagyobb része is onnét jön. Ezek a fesztiválok általában minőségi elektronikus zenét szolgáltatnak a festői környezet, az olcsó italok és a napfény mellé, és nem véletlenül pályázik a horvát tengerpart az új Ibiza címre. Az Outlookon egyébként magyar fellépők is lesznek, bár a Bladerunnaz hajóra sajnos már minden jegy elkelt.

Érdekesség: A fentebb linkelt cikkben megszólaltatott szervezők most aggódnak, miután júliusban megjelent a spliti Ultra, amely igazi, Balaton Sound-mintájú, veretős fesztivál, olyan nevekkel, mint Avicii vagy Afrojack. Félelmeik szerint megjelenik majd a részeg, hangoskodó közönség is, amely eddig a horvát tengerparti fesztiválokon ismeretlen volt.

Mikor, hol és mennyiért: Outlook: augusztus 29.-szeptember 2., Dimensions: szeptember 5-9., a helyszín mindkettőnél Pula, Fort Punta Christo, a teljes bérlet mindkét fesztiválnál 195 euró (60 ezer Ft). Stop Making Sense: augusztus 1-4., Tisno. A teljes bérlet 120 font (kb. 43 ezer Ft).

Terraneo/Unknown

Forrás: Vjeran Pavic - flickr.com/vjeran_pavic/

Húzónevek: The Prodigy, My Bloody Valentine, Aloe Blacc, Calexico, Wu-Tang Clan, Gang Of Four, Azealia Banks (Terraneo), The Horrors, Django Django, Henrik Schwarz, Jessie Ware, Disclosure, Totally Enormous Extinct Dinosaurs (Unknown)

Mik ezek: Ezek a fesztiválok pedig nem is csak az elektronikára építenek, hanem hagyományosabb programmal támadnak, viszont mindezeket olyan remek helyszíneken, mint Sibenik illetve Rovinj. A kettő közül az Unknown tűnik izgalmasabbnak, főleg, ha eláruljuk, hogy olyan aktuális fellépőik is vannak, mint a Jagwar Ma, a Waze & Odyssey vagy éppen a Clean Bandit.

Érdekesség: A Terraneo horvát szervezésű fesztivál (a fenti kép is ott készült), a most induló Unknownt pedig ugyanazok a britek szervezik, akik a Hideout fesztivált is.

Mikor, hol és mennyiért: Terraneo: augusztus 7-9., Sibenik, a jegy 70 euró (21 ezer Ft), kemping még 30 euró. Unknown: szeptember 10-14., Rovinj, a jegy 109 euró (33 ezer Ft), kempinggel együtt 159 euró.

Kazantip

Forrás: AFP/Getty Images/Oleg Nikishin

Húzónevek: Ricardo Villalobos, Maceo Plex, Ellen Allien, Booka Shade, Ferry Corsten, Adam Freeland és még sokan mások.

Mi ez: Erről a kéthetes ukrán mammutfesztiválról még nem esett szó, pedig már a kilencvenes évek közepe óta tartják rendszeresen a Krím-félszigeten. A Kazantip magát "virtuális köztársaságnak" nevezi (hol is hallottunk ilyesmit mostanság?), több száz DJ lép fel, főleg trance és techno dübörög a hangfalakból - pedig annak idején csak egy szolid szörfös bulinak indult. Az pedig biztos, hogy itt készül a legtöbb kép narancssárga bikiniben bulizó bombázókról.

Érdekesség: A fesztivált - melynek a jelképe a sárga bőrönd - 2001 óta rendezik jelenlegi helyszínén, a Popovka nevű faluban, a Fekete-tenger partján.

Mikor, hol és mennyiért: július 31.-augusztus 14., Popovka. Belépőt csak a helyszínen lehet kapni, és nincs olyan, hogy telt ház, mindenkit beengednek: 80 euró az egyszeri belépést biztosító "viza", a többször használatos multipass pedig 160 euróba kerül.

Rock en Seine

Forrás: AFP/GUILLAUME BAPTISTE

Húzónevek: System Of A Down, Nine Inch Nails, Phoenix, Paul Kalkbrenner, Franz Ferdinand

Mi ez: Ez a párizsi fesztivál általában elég kiegyensúlyozottan teljesít, és ugyan csak háromnapos, mégis elég jól megmutatja, hogyan kéne kinéznie egy nagyvárosi fesztiválnak manapság. Bennünket ezúttal sem feltétlenül a headlinerek hoznak lázba, hanem az, hogy a viszonylag kevés színpadra is rengeteg izgalmas koncertet osztanak be. Sok az új zenekar (Parquet Courts, MS MR, Chvrches, Temples stb.), vannak jó nevű, régebbi előadók (Belle & Sebastian, Eels, Johnny Marr), aktuális hiphopsztárok (Kendrick Lamar, ASAP Rocky) és persze néhány hazai nagyobb név (Vitalic, Fauve).

Érdekesség: A Saint-Cloud kastély kertjében először pont tíz éve rendezték meg a fesztivált, ahol először három éve lépte át a vendégek száma a százezret.

Mikor, hol és mennyiért: augusztus 23-25., Párizs mellett, Saint-Cloud kastélypark. Háromnapos jegy 109 euró (33 ezer Ft), kempingezés plusz 60 eurótól.

Berlin Festival

Forrás: Stephan Flad - berlinfestival.de

Húzónevek: Blur, Björk, Pet Shop Boys, My Bloody Valentine, Fritz Kalkbrenner

Mi ez: A Melt! szervezői által kitalált kétnapos utánlövése a júliusi nagy fesztiválnak, ám ezt a Szász-Anhalt tartománybeli ipartörténeti park helyett egy volt berlini repülőtér területén rendezik. A fellépők ennek megfelelően többségében hipszterkompatíbilisek (indierock és elektronika), de a fesztivál csatolt része, a Berlin Arenában rendezett Club Xberg pedig elektronikus tánczenéről szól. A headlinerek mellett fellép amúgy többek között a Klaxons, a Savages, az Is Tropical és a Bastille is, a Club Xberg legnagyobb nevei pedig a Boys Noize, illetve a DJ-szettel érkező Justice és Röyksopp lesznek.

Érdekesség: Tavaly már 20 ezren voltak a fesztiválon, amely nyolc éve indult, akkor még Ian Brown volt a legnagyobb név.

Mikor, hol és mennyiért: szeptember 6-7., Berlin, Tempelhof repülőtér. A kétnapos, kombinált jegy, mely a Club Xbergre is érvényes, 89 euró (27 ezer Ft).

Burn Selector

Forrás: Radek Piekarz - flickr.com/radzio/

Húzónevek: The Knife, James Blake, Jessie Ware

Mi ez: Egy kétnapos fesztivál Varsóban, igen-igen kurrens és jónevű elektronikus popelőadókkal. Nincs sok fellépő (kevesebb, mint korábban), viszont azok általában cutting edge nevek - remek példa, hogy már tavaly játszott itt az idén robbantó Disclosure. Fellép egyébként a kontinens egyes országaiban rendkívül népszerű, de hazájában alig ismert, brit Archive, és az Ed Banger kiadó lelke, Busy P is.

Érdekesség: A fesztivált eddig Krakkóban rendezték, idén költözik át Varsóba.

Mikor, hol és mennyiért: szeptember 6-7., Varsó, Sluzewiec. A kétnapos jegy ára 245 zloty (kb. 18 ezer Ft).